Is Tomatensoep Gezond?

Iedereen weet dat tomaten ontzettend gezond voor je is, dus waarom de soep variant dan niet? Het soepje alleen al is ontzettend lekker, maar er zijn veel varianten die heel goed (of zelfs nog beter) voor je zijn. Zoek jij voor een gezond alternatief tijdens het soepseizoen ?

Het klinkt misschien gek, of onlogisch. Maar in dit artikel gaan we uitleggen waarom tomatensoep gezond voor je is, en wat de gezondheidsvoordelen zijn.

Hoe gezond is Tomatensoep? (Vers)

Als je wilt weten waarom tomatensoep gezond is, bedoelen we wel de soep gemaakt van echte tomaten. Niet uit een zakje of blik in de supermarkt, helaas gaat bij massa productie van deze soepen een hoop vitaminen en mineralen en dus gezondheidsvoordelen verloren.

Voedingswaarden
van 100ml soep
Tomatensoep uit de supermarktVerse Biologische Tomatensoep
Energie48 kcal31,2 kcal
Vet1,1 g0,32g
– waarvan verzadigd0,5 g0 g
– waarvan onverzadigd0,6 g0,32 g
Koolhydraten7,6 g4,8 g
– waarvan suikers4,6 g2,72 g
Vezels0,6 g2,8 g
Eiwitten1,7 g1,12 g
Zout0,63 g0,05g
Voedingswaarde van 100 gram tomatensoep uit de supermarkt en verse biologische tomatensoep

Verwen jezelf dus met een gezonde traktatie met een lekker kopje biologische of zelfgemaakte soep. Het is makkelijk te maken en geeft je een energie boost, met een verfrissend mediterraanse tint.

De vitamines en voedingsstoffen uit tomaten (soep) geven je lichaam een bescherming tegen een aantal ziektes. Hieronder duiken we dieper in de gezondheidsvoordelen (of benefit), waardoor jij zo meteen dus meer soep wilt gaan drinken.

Gezondheidsvoordelen van Tomatensoep, vol vitaminen en voedzaam
Tomatensoep is ontzettend gezond en voedzaam.

Voedzaam, vol vitaminen en hoog in voedingswaarde

Tomaten (soep) heeft in verhouding weinig calorieën en veel voedingsstoffen, buiten andere belangrijke plantaardige stoffen. Zo bevat verste tomaten soep veel vitamine C, K  en kalium en weinig vetten.

Eén tomaat heeft 33 calorieën, 7 gram koolhydraten en 2 gram vezels. Ook zitten er ontzettend veel vitamines en voedingsstoffen in, zoals:

  • Vitamine C: 28% van Dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH)
  • Vitamine K: 12% van ADH
  • Vitamine A: 8% van ADH
  • Kalium: 9% van ADH
  • Lycopeen: 80% van ADH

Tomatensoep bevat weinig calorieën en veel kalium en vitamine C, K, en A. Het levert ook veel lycopeen, de stof die verantwoordelijk is voor de meeste gezondheidsvoordelen van tomaten.

Lycopeen is het pigment wat ervoor zorgt dat tomaten hun karakteristieke mooie rode kleur geeft. Wat tomatensoep extra gezond maakt is dat het lichaam lycopeen beter absorbeert of opneemt waar het gekookt is.

Uit onderzoek blijkt dat hitte de biologische stoffen de absorptiesnelheid van lycopeen stimuleert, gekookte tomaten is dus een uitstekende bron voor de gezondheid van je lichaam.

Tomatensoep helpt celschade voorkomen en is rijk aan antioxidanten

Tomatensoep bevat een indrukwekkende hoeveelheid antioxidanten, zoals vitamine C en E en mineralen zoals mangaan en koper. Radicalen die relschade veroorzaken in het lichaam worden door deze antioxidanten geneutraliseerd.

Door veel antioxidanten te nuttigen kan het allergische reacties verminderen, en de opkomst van slechte cellen in je lichaam voorkomen. Je kan zelfs nog meer vitaminen toevoegen aan je biologische soep door bijvoorbeeld paprika toe te voegen.

Het is rijk aan vitamine-c gehalte en maakt je soep nog gezonder, met diverse kruien zoals bieslook of basilicum krijg je al meer dan je dagelijkse aanbevolen voedingsstoffen binnen.

Het eten van tomatensoep is een geweldige manier om te profiteren van de antioxidantwerking van tomaten. Ze bevatten veel lycopeen, flavonoïden, vitamine C en E, en andere antioxidanten.

Tomatensoep voor sterke botten en tegen osteoporose

De mineralen calcium en fosfor in tomatensoep spelen een rol bij de botaanmaak en helpen je botten sterk te houden.

Uit onderzoek blijkt dat stofjes die vallen onder de natuurlijke kleurstoffen carotenoïden (vitamine K) mogelijk een positief effect hebben op de gezondheid van onze botten.

Tomaten zijn gezond, ze bevatten veel kalium
Tomaten hebben ontzettend veel gezondheidsvoordelen

De flinke hoeveelheden kalium dragen bij aan het behoud van goed functionerende spieren en zenuwen en een goede bloeddruk. Deze stofjes zouden onder andere invloed hebben op cellen die de bouw en afbraak van onze botten bepalen en zo zorgen dat botontkalking vertraagt.

Goed voor bloeddruk en vermindert risico op hartaandoeningen

Als je tomatenproducten met hoge inname consumeert, helpt het de bloeddruk gezond in stand te houden en het cholesterol niveau te verlagen.

Cholesterol en LDL (diabetes type 2) zorgen voor risicofactoren zoals hartaandoeningen. Door kalium, vitamine c en lycopeen wordt de oxidatie van cholesterol bestreden (tegengegaan). Door deze mineralen word je bloeddruk verlaagt, waardoor de je bloed meer tegen je vaatwanden duwt.

Dat zorgt ervoor dat je bloedvaten sterker en soepeler worden, een gezonde combinatie van voedingsstoffen die helpen tegen een hoge bloeddruk.

Kracht en energie, om af te vallen.

Als je wilt afvallen en een last van een dip en ook wat energie nodig hebt, pak dag een koffie maar neem een kopje tomatensoep. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig soep eten gezonder zijn en minder calorieën binnen krijgen.

Er zitten veel gezondheidsvoordelen aan het consumeren van goede soep. Je krijgt vaak weinig calorieën binnen, terwijl het je energieniveau op pijl houd. Gedurende de dag heb je een beter energie niveau die vermoeidheid tegen gaat.

Een gezonde huid

Had jij gedacht dat je ogen en huid gezonde baat hebben bij het drinken van tomatensoep? De vitamine C en bètacaroteen zorgen dat je lichaam een gezondere huid heeft en beter beschermd wordt tegen ultraviolet (uv) zonlicht.

Ondanks dat je lichaam collageen aanmaakt, betekend het niet meer dat jij je niet meer hoeft in te smeren. Collageen bied een ondersteuning van de cellen en weesfels van je huid, wat zorgt voor vermindering van leeftijdsgebonden cellen degeneratie.

De inname van vitamines in tomatensoep zorgt ervoor dat de cellen van binnenuit ondersteunt worden.

Goed voor je immuumsysteem

De voedingswaarden in tomatensoep geeft een boost aan je immuunsysteem en is een cadeau voor je weerstand. Dit vitamine C en A stimuleren de gezonde werking van je lichaam en geeft het oppepper.

Vitamine C heeft de kracht om verkoudheid te voorkomen, tomaten bevatten veel van deze vitaminen en kan dus helpen bij verkoudheidverschijnselen.

Een vitamine wat ook gezond is voor je immuunsysteem is vitamine A, wat veel in groenten te vinden is en je afweersysteem opkrikt. Dankzij al deze vitaminen en mineralen helpt een kommetje tomatensoep voor je immuun- en afweer systeem

Nadelen van tomaten voor je gezondheid

Voor sommige mensen kunnen nadelen ondervinden door het eten van tomaten. Tomaat is namelijk lid van de nachtschadefamilie, net zoals aardappelen aubergines en paprika’s.

Sommige mensen kunnen een allergisch of overgevoelig zijn voor dit soort groenten. Wat kan leiden tot last van maag-darmklachten, eczeem en andere gezondheidsproblemen.

Als je één van deze klachten ervaart na inname van deze groenten, kan je beter oppassen en een afspraak maken met je huisarts of dokter.

Tomatensoep uit de supermarkt bevatten ook vaak een stuk minder vitamines en vezels, ook word er veel zout aan toegevoegd wat de soep ongezond kan maken.

Lees ook: zorgt het FODMAP dieet voor minder buik – en darmklachten?

Zelf tomatensoep maken (recept)

Recept voor gezonde tomatensoep
Tomatensoep recept met basilicum

Het maken van verse tomatensoep is een gezonder alternatief dan soep uit blik. Een makkelijke manier om tomaten aan je dieet toe te voegen.

Hier is een eenvoudig recept voor een warme en feestelijke maaltijd, namelijk een tomaten basilicumsoep. De ingrediënten zijn:

  • 3 kopjes (735 gram) in blokjes gesneden tomaten
  • 1/2 kop (80 gram) gehakte uien
  • 1 kop (250 ml) kippen- of groentebouillon
  • 4 teentjes (12 gram) fijngehakte knoflook
  • 2 eetlepels (30 ml) extra olijfolie van eerste persing
  • 1/2 theelepel (2,5 gram) gedroogde oregano
  • snufje gemalen rode peper
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 kop (24 gram) grof gehakte basilicumblaadjes

Gebruiksaanwijzing

  1. Verwarm een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de olijfolie en de uien toe en bak ze 5 minuten tot ze zacht en gaar zijn. Voeg de knoflook toe en bak nog 2 minuten.
  2. Voeg de rest van de ingrediënten toe, behalve de basilicumblaadjes. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.
  3. Zet het vuur laag en voeg de basilicumblaadjes toe, houd er een paar apart voor de garnering. Dek de soep af en laat 20 minuten koken.
  4. Haal de soep van het vuur en pureer met een staafmixer of doe voorzichtig in een gewone blender. Serveer de soep warm en garneer met extra basilicumblaadjes.

Geen zin om Tomatensoep te maken? Wellicht is tomatensap een gezond alternatief, voor jou.

Geef een reactie