Is tomatensap gezond? (Voor- en nadelen)

Tomaten sap staat bekend als een gezond klassieke frisdrank die al meer dan 100 jaar bestaat. Echter zijn sommige van mening dat tomatensap misschien niet zo gezond lijkt te zijn, als de meeste denken. Vanwege het hoge natrium- en suiker gehalte in bepaalde merken.

Dit drankje is echt een klassieker voor de sap-liefhebbers. Het is in 1917 gemaakt in de Verenigde Staten, waar het snel populair werd.

Al gauw werd een tomatensapbedrijf en kreeg het zelfs een ‘geheim recept’. Om de sap in grote hoeveelheden te maken, gebruikten de chef rijpe tomaten, een vleugje suiker en geheime saus.

Het drankje werd verkocht in een hotel als een ‘het gezondste ontbijtdrankje’. Al snel waren er teveel bestellingen, en konden ze het niet aan

Alhoewel dit een interessant verhaal is, bespreken we in dit artikel de mogelijke gezondheid voor- en nadelen van tomatensap.

Wat maakt tomatensap zo gezond?

Wat tomatensap in de basis een gezond drankje maakt is omdat het sap een breed scala aan vitamines, mineralen en krachtige antioxidanten bevat.

Het is bijzonder rijk aan lycopeen, de stof stimuleert de bloedsomloop, beschermt tegen beroertes, verlaagt de cholesterol. Sterker nog, Nederlanders halen meer dan 80% van hun lycopeen uit tomaten producten zoals sap.

Alhoewel het sapje voornamelijk bekend staat door de bloody mary cocktail, is het ook zonder alcohol een drankje waar je een boost van krijgt. Tevens bevatten tomaten weinig calorieën, als je dit sapje puur drinkt krijg je ook geen toegevoegde suikers binnen.

Al deze factoren zorgen ervoor dat in de basis tomatensap gezond is.

Tomaten
Tomaten

Hoe gezond is tomatensap?

Tomatensap is gezond, het bevat namelijk veel vitamine C, wat helpt bij het ondersteunen van je weerstand. Ook is tomaten sap erg rijk aan kalium, een mineraal dat helpt bij je bloeddruk en energie opslag.

Tomaten en het sap ervan bevat de volgende mineralen en vitaminen in hoeveelheden per glas. (250ml)

Vitaminen en Mineralen in Tomatensap per glas. (250ml)Hoeveelheid vitaminen
Calorieën41
Eiwit2 g
Vezel2 g
Vitamine A124 mg
Vitamine C46 mg
Calcium10 mg
Kalium198 mg
Natrium236 mg
Tabel met hoeveelheid vitaminen en mineralen in tomatensap per 250ml
(Bron: FoodData Central)

Vitaminen en Mineralen in Tomaten (Sap)

Tomaten en de sap daarvan bevatten de volgende vitaminen en mineralen: Vitamine A, vitamine C, calcium, kalium en natrium. Vitaminen die je dagelijks nodig hebt, met veel gezondheidsvoordelen.

Wat zijn deze vitaminen en mineralen en waarom zijn ze gezond ze voor je lichaam?

  • Vitamine A – Is onder meer nodig voor de ogen, huid, slijmvliezen, groei, botontwikkeling en ons afweersysteem.
  • Vitamine C – Is nodig voor de vorming van bindweefsel en de opname van ijzer in je lichaam.
  • Calcium – Is van belang voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit en een goede werking van je zenuwen en spieren
  • Kalium en Natrium regelen de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Ook zorgt kalium ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken. Kalium verlaagt de bloeddruk bij mensen met een hoge bloeddruk.

Tomaten zijn dus een goede bron om je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitaminen binnen te krijgen. Zeker als je daar zelf een sap van maakt, één glas zorgt ervoor dat je al 74% van je dagelijkse vitamine c binnen hebt.

Tomaten zijn gezond
Tomaten zijn gezond

Gezondheidsvoordelen van Tomatensap

Er zitten ontzettend veel studies gedaan naar de gezondheidsvoordelen in tomatensap, er is dus bewijs dat tomatensap gezond voor je is. Hier zijn de resultaten uit die studies:

Verbetert de bloeddruk

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd de grootste doodsoorzaken en volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waren ze verantwoordelijk voor 15,2 miljoen sterfgevallen wereldwijd (26,7%)

401 vrijwilligers deden mee aan het onderzoek, waarvan 184 mannen en 297 vrouwen. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers waren 56 jaar.

Na 3 maanden dagelijks tomatensap te hebben gedronken verbeterde hun bloeddruk met gemiddeld 16,8%.

Afvallen met Tomatensap

In dit onderzoek werden in totaal 30 jonge vrouwen met een BMI boven de 20 verzameld, 25 daarvan hebben het hele onderzoek volbracht. De proefpersonen gingen door met hun normale dieet en trainingsschema, maar kregen 280 ml tomatensap per dag voor 2 maanden.

Deze resultaten tonen aan dat het dagelijks innemen van tomatensap je helpt met afvallen en de taille-omtrek vermindert. Dit komt omdat de tomaten cholesterol opbouw in het lichaam tegen gaat.  

Hoeveel de vrouwen waren afgevallen in 2 maanden staat niet concreet in het onderzoek, wel waren ze positief verrast door de effecten.

Nadelen van Tomatensap

Hoewel tomatensap zeer voedzaam is en indrukwekkende gezondheidsvoordelen kan bieden, heeft het ook enkele nadelen.

Het grootste nadeel is misschien wel dat de meeste producten veel natrium bevatten. Veel tomatensapproducten bevatten toegevoegd zout, waardoor het natriumgehalte toeneemt. Natriumrijke producten kunnen problematisch zijn, vooral voor mensen die als zoutgevoelig worden beschouwd.

Bepaalde groepen mensen hebben meer kans om negatief beïnvloed te worden door natriumrijk voedsel

Let erop dat aan veel sapjes andere vruchten zijn toegevoegd, waardoor het calorie- en suikergehalte kan toenemen. Sommige sappen kunnen zelfs toegevoegde suikers bevatten.

Als je op zoek bent naar een gezonde variant, kies dan voor 100% tomatensap zonder toevoeging van zout of suikers.

Bronnen:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2003596/nutrients
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fsn3.1066
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25837214/

Geef een reactie