Is Leverworst Gezond? (Voor- en nadelen)

Leverworst, vaak door Nederlanders gegeten bij feestjes en partijen als borrelhapje of tijdens de lunch op brood. Voordat je het weet is het op.

De worst, die voornamelijk bestaat uit varkensvlees moet voor tenminste 30% uit varkenslever bevatten. Varkensvlees bevat vaak veel vet, maar maakt levensworst dat juist een gezonde of ongezonde keuzen om te eten? In dit artikel gaan wij uitzoeken hoe (on) gezond leverworst voor je is.

Wat is Leverworst?

Leverworst is een bewerkt vleesproduct, wat word gemalen van lever en restvlees (vaak) afkomstig van varkensvlees. De worst kan echter ook ander orgaanvlees bevatten, zoals een hart of nieren.

Naast vlees, vet en kruiden bevat leverworst ook veel dierlijke eiwitten. Het is zeker dat elke worst in de supermarkt zout, peper en uienpoeder bevatten. Maar vaak worden ook nog andere ingrediënten eraan toegevoegd, zoals:

  • Piment
  • Koriander
  • Marjolein
  • Mosterdzaad
  • Nootmuskaat
  • Tijm

Bepaalde steden zoals Groningen en Den Haag hebben hun eigen (lever) worst, er zijn nog meer streken die hun eigen variant hebben gemaakt.

Wist jij dat leverworst één van de meest favoriete broodbeleg is van Nederlanders? Per jaar eten wij gemiddeld maar liefst 12 miljoen kilo van dit stukje vlees. Het is op vrijwel geen enkele verjaardag of feest te missen.

De eerste recepten stammen uit Duitsland rond de 17e eeuw, waarmee het wellicht ook één van de oudste soorten worsten is die wij nog steeds kennen en gebruiken uit onze geschiedenis.

Leverworst als borrelhapje is vet
Plakjes leverworst

Hoe Gezond is Leverworst?

Leverworst is gezond als je maximaal 28 gram per dag binnen krijgt, wat uitkomt op ongeveer 1 belegde boterham per dag. Het is een bron van ijzers en vitaminen, maar ook van zout en vetten.

Vandaag de dag zijn we allemaal bewust bezig met het thema gezondheid en gezonde voeding. Aan de ene kant zijn er een aantal gezondheidsvoordelen te benoemen, die bijdragen aan een verantwoordelijk eetpatroon. Toch zijn er ook veel nadelen te benoemen.

Voedingswaarde van Leverworst

Leverworst bevat ijzer, vitamine A, D en B. Omdat het een bewerkt product is en niet helemaal uit lever bestaat, zijn de vitamines en het ijzer minder aanwezig in het eindproduct.

Voedingswaarden in 100 gram LeverworstHoeveelheid
Energie292,5 kcal
Vet25,2 g
– waarvan verzadigd8,55 g
Koolhydraten1,8 g
– waarvan suikers0
Vezels5,4 g
Eiwit16 g
Zout2 g
Hoeveelheid voedingswaardes in 100g worst (lever)

Als op je calorieën wilt letten, is deze worst misschien niet altijd de meest gezonde keuzen.

Leverworst bevat de volgende vitaminen en mineralen:

100 gram leverworst bevat: Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) in percentage:

  • Vitamine B12: 837% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
  • Vitamine A: 469% ADH
  • Riboflavine (B2): 117% ADH
  • Pantotheenzuur (B5): 59% ADH
  • Niacine (B3): 52% ADH
  • Choline: 47% ADH
  • Thiamine (B1): 21% ADH
  • Vitamine B6: 19% ADH
  • Folaat: 11% ADH

Mineralen:

  • Selenium: 105% ADH
  • Ijzer: 62% ADH
  • Natrium: 42% ADH
  • Koper: 27% ADH
  • Zink: 26% ADH
  • Fosfor: 13% ADH
  • Mangaan: 7% ADH
  • Kalium: 4% ADH
  • Magnesium: 3% ADH
  • Calcium: 1% ADH

Een van deze vitaminen in de tabel is vitamine A. Een vitamine die veel aanwezig is in lever en producten (zoals worst) waar lever in is verwerkt. Het kan goed zijn voor je gezondheid, omdat het zorgt voor een gezonde huid en immuunsysteem.

Te veel vitamine A is schadelijk voor je gezondheid, zeker voor kinderen. Geef ze daarom niet elke dag smeerworst, mocht je dat toch willen, doe het dan in elk geval niet vaker dan één of slechts twee keer per week.

Proteïnen en Ijzer

In 100 gram leverworst zitten 16 gram proteïnen, ze zorgen zowel voor de groei als de instandhouding van je spieren. Ook ondersteunen eiwitten snel herstel van de spieren na het sporten.

Helemaal niet verkeerd voor een stukje vlees, na het sporten kan je dus prima een boterham met deze worst eten.

Zout en vet

Door het hoge zoutgehalte en het hoge vetgehalte is leverworst dus geen gezonde keuze en word het niet aangeraden om leverworst dagelijks te consumeren. Hoeveel verzadigde vetten er in deze worst zitten, verschilt per slager of fabrikant.

Foto’s zijn gemaakt door Sandra Herroro, Fotograaf in Amsterdam. Alle rechten voorbehouden..

Geef een reactie