Is Bitter Lemon gezond? (Onderzoek)

Is Bitter Lemon gezond? Het is een bitter drankje dat veel mensen lekker vinden en vooral dorstlessend lijkt te werken. Maar waar komt Bitter Lemon vandaan en is het wel zo gezond als we denken?

Wat is Bitter Lemon?

In 1957 werd Bitter Lemon uitgevonden door de firma Schweppes en het valt onder de koolzuurhoudende frisdranken. De ingrediënten zijn kinine, limoen of citroen, suiker en koolzuurhoudend water. Vroeger werd deze drank gedronken als middel tegen malaria, waardoor hij populair werd bij de overzeese Britse koloniën. Omdat later uit onderzoek bleek dat de kinine die tegen de malaria werkte ook negatieve gezondheidseffecten met zich mee brengt, is deze stof naar een hele lage dosering teruggebracht.

Bitter Lemon wordt veel gebruikt in cocktails vanwege de combinatie van de bittere zure smaak en het koolzuurhoudende water. Inmiddels zijn er veel verschillende merken die deze drank op de markt hebben gebracht met allemaal hun eigen voedingswaarden.

Bitter Lemon & malaria
Bitter Lemon & malaria

Is Bitter Lemon gezond?

Bitter Lemon is net zo gezond of ongezond als andere (koolzuurhoudende) frisdranken. Doordat ook in deze frisdrank suiker is toegevoegd en het niet alleen bestaat uit koolzuurhoudend water met een smaakje, maakt het dat het in verhouding veel calorieën bevat.

Als je een glaasje Bitter Lemon regelmatig lekker vind kun je kijken om dit te vervangen door een light of zero product om zo in elk geval te zorgen dat je niet onnodig veel suikers binnen krijgt. Dan kan nog steeds niet gezegd worden dat het een gezond product is, want het is en blijft een frisdrank. Maar op die manier beperk je in elk geval de inname van grote hoeveelheden suikers.

Voedingswaarde in Bitter Lemon

In onderstaande tabel vind je alle voedingswaarden van Bitter Lemon.

Voedingswaarden1 blikje 330 gram
Energie122 kcal
Vet0 g
– Waarvan verzadigd0 g
Koolhydraten30,4 g
– Waarvan Suikers30,4 g
Eiwitten0 g
Zout0,03 g
Voedingswaarden en Calorieën in Bitter Lemon (Per blikje

Kun je beter kiezen voor een andere frisdrank?

Aangezien Bitter Lemon onder de frisdranken valt, kun je er misschien beter voor kiezen om een gezondere frisdrank te nemen. Er zijn namelijk veel verschillende soorten en smaken te koop. Als je op je calorie inname let kan het lonen om even iets verder te kijken dan alleen naar wat je lekker vindt.

(Per blikje 330ml)  ColaSinasSpriteLimonade
Energie135 kcal131 kcal12 kcal 87 kcal
Vet    0 g0 g0 g0 g
– waarvan verzadigd0 g0 g0 g0 g
Koolhydraten34,3 g33,7 g3,1 g16,7 g
– waarvan suikers 34,3 g   33,7 g3,1 g16,7 g
Vezels 0 g0 g0 g0 g
Eiwit0 g0 g0 g0 g
Zout 0,01g<0,1 g<0,1 g   <0,1 g
Hoeveel calorieën zitten er in andere frisdranken?

Zoals je in de tabel kan zien zijn er frisdranken die gelijk zijn aan Bitter Lemon en frisdranken die minder calorieën bevatten. Natuurlijk moet je ook genieten van je drankje en is er niets mis mee om af en toe een glas Bitter Lemon te drinken als je dat lekker vindt. Houd er alleen rekening mee dat omgerekend er zo’n 6 suikerklontjes in één glas verstopt zitten en je dus ongemerkt veel suikers binnen krijgt.

Als je op de inname van je calorieën let kun je beter kiezen voor Sprite of voor limonade om zo te voorkomen dat je ongemerkt veel suikers binnen krijgt.

Cocktails met Bitter Lemon

Door de specifieke bittere en ook enigszins zoete smaak van Bitter Lemon in combinatie met het koolzuurhoudende water, wordt deze frisdrank graag gebruikt in cocktails. Zowel in cocktails met als zonder alcohol kom je Bitter Lemon vaak tegen.

Hieronder een aantal cocktails waarin je Bitter Lemon aantreft:

 • Aphrodite
 • Bamboo
 • Blue Punch
 • Exotic lemon
 • Green summer
 • Peach lemon
 • Red Power
 • Sahara
 • Samshu
 • Tropic bitter
 • Vampires delight
 • Zeemeermin
Blue Punch
Blue Punch

Bitter Lemon en afvallen

Bitter Lemon is en blijft een frisdrank en kan niet direct gebruikt worden om mee af te vallen. Als je serieus bezig bent met afvallen en je inname van calorieën en koolhydraten verminderd, dan past Bitter Lemon niet in jouw voedingspatroon.

Als alternatief zijn er wel Bitter Lemon mogelijkheden in light vorm of in zero vorm, waardoor de suikers er uit zijn gehaald maar er andere zoetstoffen zijn toegevoegd. Op die manier kan je toch een glas Bitter Lemon nemen terwijl je aan het afvallen bent.

Gezond Afslanken?

 • 40 makkelijk & gezonde recepten
 • Zonder te sporten of honger te lijden
 • Al meer dan 150.000 keer verkocht!

Zelf Bitter Lemon maken

Je kunt voor de warme zomerdagen of voor een ander dorstlessend moment heel makkelijk zelf het lekkere Bitter Lemon drankje thuis maken. Door het zelf te maken heb je ook meer invloed op de inhoud ervan en dus ook op de hoeveelheid suikers die je erin stopt.

Dit heb je aan ingrediënten nodig:

 • Sap van 4 limoenen
 • Schil van 1 limoen
 • Halve eetlepel chilipoeder
 • 1 theelepel kinine
 • 4 theelepels citroenzuur
 • 300 gram kristalsuiker

De beste methode om de Bitter Lemon te maken is door alle ingrediënten in één pannetje te doen en deze ongeveer 20 minuten zachtjes te laten sudderen. Let erop dat het niet te hard doorkookt want dan verlies je te veel vocht. Nadat je de inhoud van de pan hebt laten sudderen neem je hem van het vuur en giet je het mengsel eerst door een zeef, vervolgens door een koffiefilter en tot slot kun je het in een (glazen)fles gieten. Nu heb je Bitter Lemon-siroop die je verder moet laten afkoelen.

Als de siroop is afgekoeld dan kun je 1 deel siroop mengen met 2 delen koolzuurhoudend water. Serveer met ijs en voeg nog een stukje limoen toe als garnering.

Zelf Bitter Lemon maken
Zelf Bitter Lemon maken

Is Bitter Lemon gezond?

Bitter Lemon is een frisdrank en van frisdrank is bekend dat daar over het algemeen veel suikers in zitten en dus veel calorieën bevatten. Als je te veel frisdrank drinkt, dan heb je verhoogde kans op diabetes en overgewicht. Daarnaast zijn de zuren in frisdranken ook slecht voor het gebit en wordt aangeraden om bijvoorbeeld geen frisdrank te drinken net na het tandenpoetsen en te zorgen voor een goede hygiëne erna.

De suikers in de frisdranken belasten je alvleesklier en zorgen ervoor dat er in je lever vetten worden aangemaakt. Dit zijn allemaal factoren die een verhoogde kans op gezondheidsproblemen met zich mee brengen en dus worden afgeraden.

Omdat Bitter Lemon een frisdrank is wordt het gebruik ervan afgeraden als je kiest voor een gezond voedingspatroon. Als je af en toe een glas neemt is er geen direct risico op verhoogde gezondheidsproblemen, maar dit drankje valt niet onder een gezond product. Een vergelijkbaar drankje als Tonic bevat net zoveel calorieën. Wat dat betreft kun je beter kiezen voor Crystal Clear, Sprite, Limonade of Rivella.

Gezond afslanken?

Begin een nieuw leven en wacht niet te lang!

Geef een reactie