Is basilicum Gezond?

Basilicum, oorspronkelijk afkomstig uit India, Azië en Afrika, is een geurig kruid dat door de Grieken als heilig werd beschouwd. Het is een zo vanzelfsprekend kruid in de keuken, dat we er vaak niet eens meer bij stil staan dat het ook nog eens heel erg gezond is.

Het bekende keukenkruid basilicum heeft verrassend veel gezondheidsvoordelen en werd door de Grieken als heilig werd beschouwd. De moderne term “basilikon” betekent letterlijk “koninklijk”.

Er bestaan meer dan 60 basilicumvariëteiten, maar zoete basilicum is ongetwijfeld de meest gebruikte. De bladeren van dit groene kruid zijn rond en kunnen variëren van puntig tot plat.

Hoe je het ook gebruikt – in eten of in thee, deze bladgroenten is een must in elke keuken. Maar hoe gezond is basilicum eigenlijk en hoe pas je het toe in de keuken? We zetten alle pluspunten van deze bladgroente op een rijtje.

Waarom is Basilicum Gezond? (Voor je gezondheid)

Basilicum zit boordevol vitaminen, mineralen en vezels. Het bevat bijvoorbeeld riboflavine (vitamine B2), dat je gezond helpt houden door vrije radicalen te bestrijden met zijn antioxidanten.

Vitamine C en K worden ook gevonden in basilicum, wat helpt bij de vorming van je botten en helpt je bloed te stollen. Calcium, ijzer en kalium ronden de lijst van vitaminen en mineralen in basilicum af. Behoorlijk indrukwekkend voor iets dat zo lekker is!

basilicum bladeren en vitaminen
Basilicum bladeren

Vitamines en Mineralen

Basilicum is niet alleen een kruid, maar ook een mineraalrijke groente. Het bevat veel vitamine K en A, maar ook kalium, mangaan, koper en magnesium. Vergeet ook het ijzer niet! Dat maakt dit een goede aanvulling op elk evenwichtig dieet.

Voedingswaarden en vitaminen en mineralen in Basilicum per 100gram

Vitamines en Mineralen in BasilicumVoedingswaarden per 100gramADH* in percentage
Water92,1 g
Energie48 kcal
Koolhydraten5,1 g
Voedingsvezel3,9 g
Eiwitten3,15 g
Vitamine B20,31 mg22%
Vitamine C26 mg33%
Vitamine K0,4 mg553%
Calcium250 mg31%
Ijzer5,5 mg39%
Kalium300 mg15%
*(ADH) Dagelijkse aanbevolen hoeveelheid per 100mg voor volwassen. Bron: Food Data Central

Gezondheidsvoordelen van Basilicum

Wist je dat basilicum ook je lichaam gezond kan houden, er zijn super veel gezondheidsvoordelen in dat kleine groene blaadje die we in onze tomatengerechten gooien. Deze aromatische plant heeft helende eigenschappen voor je huid, haar en zelfs je hart. In feite is het een van de meest populaire kruiden die zowel in uw huis-tuin als commercieel kunnen worden geteeld.

Basilicum heeft ontzettend veel voordelen voor je gezondheid.
Basilicum heeft ontzettend veel voordelen voor je gezondheid.

Goed voor het gezichtsvermogen

Basilicum bevat ook vitamine A (Zeaxanthine), waardoor deze plant goed kan zijn voor je ogen. Zeaxanthine heeft als bijkomend effect dat het schadelijke UV-straling van de zon tegenhoud, zodat het netvlies optimaal kan blijven functioneren.

Wat ook als voedingssupplement kan worden gebruikt, maar het is over het algemeen altijd gezonder om hele planten te eten dan extracten.

Vermindering van Stress

Volgens een onderzoek heeft basilicum een antidepressieve werken, ook zorgt het voor minder angst. Vergelijkbaar met diazepam en antidepressiva.

Eén studie wees uit dat mensen die elke dag 500 milligram (mg) van het extract van deze bladgroente innamen, zich minder angstig, gestrest en depressief voelden.

Dagelijks innemen van basilicum heeft de volgende gezondheidsvoordelen:

  • Minder stress.
  • Minder slaapproblemen.
  • Minder vergeetachtig.
  • Minder uitgeput of last van vermoeidheid.

Het is vooral de etherische olie die de sterkste werking heeft. Gebruik deze olie echter alleen onder begeleiding van een therapeut of arts. Het vormt geen probleem om dit kruid regelmatig te gebruiken, nadat je een expert heb gesproken.

Gezond Afslanken?

  • 80+ lekkere koolhydraatarme recepten die snel klaar zijn
  • 7 complete weekmenu’s
  • Afvallen tot wel 2 kilo per week
  • Meer dan 100.000 exemplaren verkocht

Beter immuunsysteem

In het algemeen is het ook een plant die veel schadelijke bacteriën bestrijd, terwijl het immuunsysteem verstrekt. Wat ervoor zorgt dat er veel ziektes en kwaaltjes worden voorkomen.

In Afrika en Zuid-Azië word al eeuwen gebruik gemaakt van het tropische basielkruid tegen verkoudheid. In landen zoals India is het gebruikelijk dat er basilicum thee word gezet als iemand verkouden is. Een natuurlijk alternatief wat wij vaak in westerse landen niet doen.

Basilicum kan leiden tot voedselvergiftiging

Tijdens een studie werd er getest of bepaalde E. Coli en salmonella bacteriën kunnen overleven op basilicum. Omdat dit kruid op kamer tempratuur word bewaard, is dit een ideale plek voor bacteriën om te overleven.

“De infectieve dosis van de ziekteverwekkende kiemen zal variëren van de bacteriële stam, de gezondheidstoestand van de consument en de niveaus waarin salmonella aanwezig is. Net omdat het gaat om een kant-en-klaar product, dat niet verhit wordt voor consumptie, houdt de goede overleving van deze ziekteverwekkers een (beperkt) risico op voedselinfecties in”

Dr. Boussemaere 

Natuurlijk hebben ze in dit onderzoek getest of slechte bacteriën goed blijven, maar het toont wel aan hoe belangrijk hygiëne is.

Kopen en bewaren

Verse basilicum blijft het langst goed als je het bewaart op kamertemperatuur in een afgesloten pot. Het kan wel tot 7 dagen langer mee gaan.

Basilicum vers houden op kamer temperatuur in een afgesloten pot
Basilicum vers houden op kamer temperatuur in een afgesloten pot

Als je een flinke oogst hebt aan basilicum die je niet in één keer op kan maken, kan je er bijvoorbeeld thee van maken. Wat ook veel gebeurd is dat het wordt fijn gesneden en gemengd met olie, wat je weer kan gebruiken tijdens het koken.

Waar basilicum nog het meest voor word gebruikt is pesto. Pesto kan je natuurlijk overal voor gebruiken: In je pasta, of smeren op je brood en natuurlijk mengen door een salade. Mocht je het dan alsnog niet op krijgen, kan je pesto altijd invriezen.

Gedroogd

Verse basilicum heeft meer geur en smaak en etherische-oliën, dan als je deze graat drogen. De verse variant kan je tegenwoordig als plant in de supermarkt halen, en super lang goed houden.

Als je de gedroogde variant koopt, let op bij de aankoop op de productie- en houdbaarheid datum op de verpakking.

Zorg dat de verpakking goed gesloten is, bij voorkeur in vacuüm. Vaak tijdens het drogen worden de plantjes bestraald wat kan leiden tot aanzienlijke vermindering van vitamine C.

Gezond afslanken?

Begin een nieuw leven en wacht niet te lang!

Geef een reactie