Is Bieslook Gezond? (5 voordelen)

Bieslook of pijpgras (Allium schoenoprasum) is een plant met veel gezondheidsvoordelen uit de lookfamilie. Deze smaakmaker in de keuken is niet alleen gezond maar ook lekker.

Pijpgras is een andere naam voor dit familielid van de look. Net zoals zijn neefjes knoflook, prei en ui al eeuwenlang gekweekt voor de prikkelende smaak, heilzame werking en veelzijdigheid in de keuken.

Wist je dat het zelfs een groene groente is, deze staan bekend om hun gezondheidsvoordelen. De pluspunten van groene groenten is dat ze geneeskrachtige eigenschappen hebben geneeskrachtige.

In dit artikel lees je waarom bieslook zo gezond voor je is, en waarom jij dit kruid wat vaker zou moeten eten.

Wat is bieslook?

Bieslook is een vaste plant die afkomstig is uit Europa en Noord-Azië, en is een kruid dat familie is van de ui en de knoflook. De plant bloeit in juni en juli met blauw-roze-violette schermen. In België en Nederland komt nog wilde bieslook voor, zaaien kan rond eind maart en eind augustus.

Kenmerkende eigenschappen van bieslook zijn de lange, smalle en grasachtige stengels. Wat velen vergeten, is dat de groente ook mooie roze, witte of paarse bloempjes heeft.

De jonge bladen word het vaakst gebruikt bij voedselbereiding, maar wist je dat ook de bloemen gegeten kunnen worden? In sterren restaurants worden ze vaak gebruikt als garnering van een gerecht.

Tegenwoordig gebruiken we vooral de jonge stengels van dit kruid. Deze kunnen gehakt of dun gesneden worden om allerlei gerechten nog gezonder en lekker te maken.

Wist je dat in de negentiende eeuw pijpgras door Nederlandse boeren aan koeien werd gevoed, om de melk een bijzondere smaak te geven. Helaas word dit tegenwoordig niet meer gedaan.

Bieslook is erg thermolabiel, oftewel: het verliest bij verwarming zijn smaak. Het mag pas op het allerlaatst toegevoegd worden aan een warm gerecht.

Voedingswaarden van bieslook

Bieslook is een kruid dat rijk is aan voedingsstoffen. Dit houd in dat ze weinig calorieën bevatten en veel nuttige voedingswaarden bezitten. (vitamines, mineralen en antioxidanten)

Dat gezegd te hebben, is het pas echt gezond als je aanzienlijke hoeveelheden van deze groenten zou eten. De meeste mensen gebruiken bieslook vaak als garnering of mengen het met een salade. Een gebruikelijk portie is ongeveer 1 eetlepel, of 3 gram.

Volgens de LTO (Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland) levert 1 eetlepel gehakte bieslook de volgende voedingswaarden:

Vitaminen in BieslookHoeveelheid per eetlepelPercentage van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
Energie0,9 calorieën
Vitamine K6,38mcg5%
Vitamine C1,74mg2%
Foliumzuur3,15mcg1%
Vitamine A6,43mcg1%
Calcium2,76mg1%
Kalium8,88mg1%
Tabel met Voedingswaarden van Bieslook met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)*

Gezondheidsvoordelen van bieslook

Bieslook heeft veel voordelen voor je gezondheid, we hebben de meest kenmerkende en benoemingswaardige gezondheidsvoordelen op een rijtje gezet:

Betere slaap en humeur

Bieslook bevat een kleine hoeveelheid choline. Choline is een belangrijke voedingsstof die helpt de structuur van celmembranen te behouden. Ook helpt het bij stemming, geheugen, spiercontrole en andere hersen- en zenuwstelselfuncties.

Volgens het ODS (Office of Dietary Supplements) wordt aangeraden om een regelmatige inname van choline te nemen voor een betere slaap. Alhoewel dit kruid een kleine hoeveelheid bevat, namelijk zoon 0,16mg.  

Toch is een goede toevoeging aan je dieet als je gezond wilt afvallen.

Goed voor je botten

Er zitten een veel gezonde voedingsstoffen in bieslook, zoals vitamine k en foliumzuur. Een van de belangrijkste vitamine voor je botten is vitamine K, een essentiële voedingsstof die niet veel voorkomt in veel gewoon voedsel.

Voor gezonde botten en bloedstolling is vitamine K een perfect wapen. Naarmate we ouder worden begint onze botdichtheid te dalen. Wat vaak een veroorzaker is van veel aandoeningen zoals: osteoporose of ontstekingsaandoeningen zoals artritis. Hoge niveaus van vitamine K, zoals die in dit kruid, kunnen helpen bij de productie van osteomalacie, wat een belangrijk onderdeel is van het behoud van de minerale dichtheid in de botten.

Gezondheid van het hart verbeteren

Een van de belangrijkste organische verbindingen in bieslook is allicine. Wat recentelijk in verband is gebracht met verlaagde LDL- of slechte cholesterolwaarden in het lichaam en een betere gezondheid van het hart.

Allicine is ook verbonden met het verlagen van de bloeddruk. In combinatie met de vaatverwijdende effecten van kalium kan dit kruid een grote invloed hebben op het verminderen van cardiovasculaire belasting.

Bovendien is een andere organische verbinding, quercetine, direct in verband gebracht met het verlagen van het cholesterolgehalte en plaque in de slagaders. Het is gekoppeld aan het voorkomen van atherosclerose en het verlagen van uw risico op beroerte en hartaanvallen.

Geef een reactie