Is Rivella Gezond? (Onderzoek)

Is Rivella gezond en helpt het met afvallen? Dat is een vraag die veel mensen hebben als ze bezig zijn met afvallen en naar het zoeken zijn naar alternatieven voor een gezonde levensstijl.

Wist je dat dit merk al sinds 1957 word gemaakt in Nederland, en dat sinds 1958 de suiker vrije versie bestaat. In dit artikel gaan we uitzoeken of Rivella echt gezond voor je is.

Wat zit er in Rivella?

Rivella is in de basis gemaakt van water (wat gezond is). Hieraan worden concentraten, kunstmatige zoetstoffen, aroma’s en andere zuren als citroenzuur aan toegevoegd. Door kunstmatige intensieve zoetstoffen te gebruiken blijft de frisdrank zeer laag in calorieën.

Afbeelding van Rivella (Frisdrank)
Afbeelding van Rivella

Ingrediënten in Rivella

De Ingrediënten die in Rivella zitten zijn: koolzuurhoudend water, MELKserum (26%), voedingszuur (L(+) melkzuur), karamelsuikersiroop, zoetstoffen (cyclaamzuur, acesulfaam-K, sacharine), conserveermiddelen (kaliumsorbaat, natriumbenzoaat), natuurlijke aromas.

Hoewel water dus het meest gebruikte ingrediënt in het drankje is zit er ook koolzuur en citroenzuur in. Koolzuur heet officieel koolstofdioxide (CO2), Het is de prik in frisdrank.

De meeste koolzuur in een drank is niet ongezond voor je en bereikt de maag niet, omdat een groot deel van de koolzuur verdwijnt na openen van de fles. De kleine hoeveelheid die de maag bereikt, wordt snel opgenomen door je maag. Het heeft dus geen negatieve gevolgen voor je lichaam als je wilt afvallen.

Melkserum is een vloeistof die van de melk overblijft na afscheiding van het botervet en de kaasstof. Melkserum bevat veel mineralen en zorgt voor vollere smaak, het maakt je alleen niet gezond.

Calorieën in Rivella

Voedingswaarde in Rivella, per 100mlVoedingswaarden hoeveelheid
Energie
20 kJ (5 kcal)
Vet0 g
Koolhydraten1 g
Waarvan suikers1 g
Eiwitten0 g
Zout0,03 g
De voedingswaarden die in Rivella zitten, per 100ml

Wat direct opvalt is dat Rivella 5 kcal per 100ml bevat, wat uitkomt op 25 calorieën per flesje van een halve liter. Wanneer je wilt afvallen en toch iets zoets wil drinken kan dit af en toe geen kwaad, het is alleen niet heel gezond.

Wat ongeveer uitkomt op een kwart van een chocolade reep of een belegde boterham, niet verkeerd. Alleen of het gezond is alternatief is kan in twijfel worden getrokken.

Gezond Afslanken?

  • 80+ lekkere koolhydraatarme recepten die snel klaar zijn
  • 7 complete weekmenu’s
  • Afvallen tot wel 2 kilo per week
  • Meer dan 100.000 exemplaren verkocht

Zoetstoffen en Suikers

In Rivella zitten zoetstoffen en suikers zoals: Sacharine en karamelsuikersiroop

Karamelsuiksersiroop is een gekarameliseerde suiker, aangemaakt met een water of andere zoetstof. Om karamelsuiker siroop te maken dien je de suiker te koken tot het het bruin word en aan te mengen met water. Wat ervoor zorgt dat een frisdrank een zoete toon krijgt tijdens het drinken.

Sacharine (E954) werd in 1879 ontdekt door medewerkers van de Johns Hopkins Universiteit in de Verenigde Staten en is 300 tot 500x zoeter dan gewone suiker.

Sacharine wordt onder andere gebruikt als zoetstof oftewel zoetjes, in frisdranken en fruitdrinks, ijsthee, zuiveldranken, jam, snoep, gebak, dressings, sauzen, ijs, desserts, kauwgom, vis- en fruitconserven en chocolade.A

De maximale aanbevolen hoeveelheid voor Sacharine is vastgesteld op 5 mg/kg lichaamsgewicht per dag. Met de Zoetstoffen check kan je controleren hoeveel van deze zoetstof een gezonde dosis is op basis van jou lichaamsgewicht.

Hoe gezond is Rivella?

Mensen denken dat Rivella gezond is, dit komt voornamelijk door de reclame en promotie die erachter zit. Op de verpakking is namelijk te zien: “Met natuurlijke ingrediënten”. Dit kan de indruk wekken dat deze frisdrank daarom erg gezond is.

“Nederland is één van de landen waar Rivella het meest populair is en dat willen wij graag zo houden”

Dr Robert Bath, maker van Rivella.

Er zitten natuurlijke ingrediënten in, net zoals alle andere frisdranken. De uitspraak is dus geen leugen, maar wekt wel de indruk dat er geen andere stoffen aan zijn toegevoegd.

FrisdrankenCalorieën in Frisdrank per glas (250ml)
Rivella13 kcal
Cola139 kcal
Seven-Up63 kcal
Fanta120 kcal
Tonic34 kcal
Crystal Clear3 kcal
In deze tabel zie je hoeveel calorieën in frisdranken zitten per 250ml

Als je opzoek bent naar een gezonde frisdrank, kan je dus beter iets anders aanschaffen. Toch levert dus nauwelijks calorieën op en er dus niet van aankomt. De frisdrank is bijvoorbeeld wel een betere keuze in het frisdranken-schap, als we het bijvoorbeeld vergelijken met Cola, Seven-Up of Fanta.

Helpt Rivella met Afvallen?

Rivella kan helpen met afvallen als een gezonde vervanger is voor frisdrank waar normaal veel meer koolhydraten en suikers in zitten.

Je lichaam zal (vaak) behoeften hebben aan zoetstoffen, een goed alternatief daarvoor zijn de pure en zuivere druppels stevia. Die flessen zijn namelijk een stuk goedkoper en kan je mengen met water uit de kraan.

Mocht je opzoek zich naar iets anders? Dan is wellicht Crystal Clear een gezonde oplossing als je wilt afvallen.

Gezond afslanken?

Begin een nieuw leven en wacht niet te lang!

Geef een reactie