Is Tonic gezond? (Koffie vervanger)

Is Tonic gezond en helpt het met afvallen? Of een goed alternatief voor het drinken van koffie? Vragen die veel mensen hebben bij dit bittere drankje wat in elke supermarkt te vinden is.

Wist je dat Tonic water één van de oudste dranken is? Het eerste commerciële tonicwater werd geproduceerd in 1858. Oorspronkelijk werd dit gebruikt als middel tegen malaria, tegenwoordig wordt het gedronken om zijn kenmerkende bittere smaak. Tonic staat vooral bekend om de combinatie met gin, als een gezond alcoholisch drankje.

Maar helpt dit drankje echt met afvallen? En waarom word het gezien als een goed alternatief voor koffie? In dit artikel leggen wij je uit of tonic echt gezond voor je is.

Tonic, wat zit erin?

Eenvoudig gezegd is klassiek tonic water koolzuurhoudend water gemend met kinine. Voor extra smaak wordt er soms suiker of fruitzuren toegevoegd. Hoe hoger het gehalte aan kinine in het water, hoe bitterder de smaak.

Kinine is afkomstig van de bast van de kinaboom, die ondanks zijn Aziatisch klinkende naam eigenlijk in Zuid-Amerika voorkomt. “Tonic’ is een synoniem voor ‘verfrisser’ of ‘oppepper’, en het Griekse woord ’tonikos’ betekent ‘opwekkend’.

Ingrediënten

Ingrediënten in Tonic zijn: koolzuurhoudend water, suiker, glucose-fructosestroop, voedingszuur (citroenzuur), natuurlijk aroma (waarvan natuurlijke kinine).

De kinine die we vandaag de dag gebruiken heeft een lange geschiedenis. De inlanders van Zuid-Amerika kende de genezende eigenschappen van kinabast, waar kinine vandaan komt. Dit werd door ontwikkeld door Europese veroveraars die de bast gebruikten om malaria te behandelen.

Volgens een verhaal viel een Spaanse soldaat bewusteloos door malaria bij een vijver omringd door kina bomen. Hij zorgde ervoor dat hij niet verdronk en veilig aan de kant kwam, toen hij wakker werd was hij weer gezond.

Of dit verhaal nou klopt of niet, wat wel vaststaat is dat kinine tot het midden van de vorige eeuw de enige effectieve behandeling voor malaria was.

Calorieën in Tonic (Voedingswaarden)

VoedingswaardenPer 100ml
Energie149kJ (36 kcal)
Vet0 g
– Waarvan verzadigd0 g
Koolhydraten8,6 g
– Waarvan Suikers8,6 g
Eiwitten0 g
Zout0 g
Voedingswaarden en Calorieën in Tonic (Per 100ml)

Wat direct opvalt is dat Tonic 36 kcal per 100ml bevat, wat uitkomt op 8,6 calorieën. Een blikje Tonic bevat dus 28,4 calorieën.

Je verbrand ongeveer 1 calorie met 20 stappen, dit zou betekenen dat je ongeveer 568 stappen moet lopen om de calorieën kwijt te raken na 1 blikje van deze frisdrank. Wat uitkomt op 430 meter.

Zoetstoffen en Suikers

In Tonic zitten suikers en glucose-fructosestroop om het drankje minder bitter te maken. Hoe ongezond is dat voor je lichaam?

Glucose-fructosestroop is een mengsel van verschillende suikers die sacharose (biet- of rietsuiker) kan vervangen bij het produceren van voedingsmiddelen. Ongemerkt kun je hier veel van binnenkrijgen.

glucose fructosestroop afbeelding
Glucose fructosestroop

Voor de voedselproducenten heeft synthetische glucose-fructosestroop een paar voordelen ten opzichte van de gewone suiker (sacharose):

  • Suikermais is makkelijker om te verbouwen dan suikerriet of suikerbieten.
  • De glucose-fructosestroop kan goedkoop geproduceerd worden, goedkoper dan gewone suiker.
  • De synthetische glucose-fructosestroop is dus goedkoper en daardoor veel aantrekkelijker voor de grootgebruikers.

Omdat het zo goedkoop is en omdat het nog veel zoeter is dan gewone suiker verkoopt het goed aan de consument, die op deze manier aan steeds zoetere voeding went.

“Suikers de hoofdoorzaak van overgewicht en de veroorzaker van veel van de huidige chronische ziekten bij mensen”

Dr. Robert H. Lustig, Professor aan de Universiteit van California

Glucose-fructosestroop of suiker is niet ongezond zolang het maar in combinatie met voldoende voedingsvezels wordt gegeten. De natuur doet dit perfect. Er zitten bijvoorbeeld in bijna elk stuk fruit veel meer voedingsvezels dan suiker.

Hoe gezond is Tonic?

Is tonic gezond? Het korte antwoord is nee. Het bruisende drankje is koolzuurhoudend water met suiker. Waar een bittere smaak aan wordt toegevoegd, met een ingrediënt die ooit werd gebruikt om malaria te behandelen.

De meeste varianten van dit drankje die verkocht worden in de winkel voegen fruitextracten en suiker toe. Vaak is het net zo ongezond als andere frisdranken, hier wat statistieken.

Zoals te zien is Tonic dus vergelijkbaar aan Cola, Seven-Up of Fanta betreft calorieën. Omdat glucose-fructose word gebruikt in plaats van andere zoet-makers. Het vergelijkbare drankje Bitter Lemon bevat precies hetzelfde aantal calorieën, dus ook dat is niet het drankje dat als alternatief kan worden ingezet.

Alhoewel de frisdranken qua smaak verschillen is Crystal Clear of Rivella dus een gezondere optie om te drinken als frisdrank. Net als bij alle frisdranken geldt dat je het met mate moet drinken.

Een gezond voordeel aan tonic is wel dat je niet gewend raakt aan het drinken van zoetigheid, wat al een voordeel op zichzelf is.

Tonic alternatief voor Koffie?

Tonic op zichzelf is niet een alternatief voor koffie, maar wel als je dit drankje met mixt met bewezen factoren die goed voor je zien kan het helpen.

Zoals bijvoorbeeld citroen of kurkuma voor de spijsvertering.

Als je ’s ochtends veel last van je maag hebt, bijvoorbeeld dor een slechte spijsvertering. Dan is kurkuma een goede oplossing, een paar theelepels van dit exotische kruid aangevuld met een beetje citroensap doet wonderen.

Het kan namelijk je darmfunctie aanzienlijk verbeteren zodat jij je minder opgeblazen voelt en je immuunsysteem een boost krijgt. Hou wel rekening mee dat citroensap niet goed is voor je tanden, spoel dus altijd je mond na gebruik met water.

Geef een reactie