Is Rucola Gezond?

Rucola is een gezonde peperachtige, karakteristieke bladgroente die oorspronkelijk
uit het Middellandse Zeegebied komt. Het is ook bekend als raketsla en
Italiaanse tuinkers. Rucola is een lid van de Brassica familie (kool)

Volgens een bekende theorie zijn veel koolsoorten ontstaan uit drie verschillende voorouders zoals spruitjes, boerenkool, bloemkool, en broccoli.

Hoe gezond is rucola?

Deze heerlijke groene bladgroente is gezonde voeding met veel vezels en
Bioactieve stoffen, 100 gram bevat

  • Vet: 0,7 gram
  • Koolhydraten: 3,7 gram
  • Natrium: 27 milligram
  • Eiwit: 2,6 gram

Rucola bevat weinig suiker, calorieën, koolhydraten en vet.
Het is rijk aan verschillende vitale voedingsstoffen. Deze vitamines en mineralen zijn:

  • Calcium, dat helpt het bloed normaal te stollen. Het is ook nodig voor
    gezonde botten, tanden, spierfunctie en zenuwfunctie.
  • Kalium, een mineraal en een elektrolyt dat van vitaal belang is voor het
    hart en de zenuwen. Het helpt ook de spieren normaal samentrekken. Kalium helpt
    de negatieve effecten van natrium te verminderen en kan om die reden gunstig
    zijn voor mensen met een hoge bloeddruk.
  • Vitamine B, Het helpt de productie van DNA en ander genetisch
    materiaal te ondersteunen. Het is vooral belangrijk voor vrouwen die zwanger
    zijn of zwanger willen worden. Een tekort aan foliumzuur bij zwangere vrouwen
    kan leiden tot spina bifida, een neurale buisdefect.
  • Vitamine C, een krachtige antioxidant die het immuunsysteem helpt
    ondersteunen. Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is belangrijk voor de
    gezondheid van weefsels en de absorptie van ijzer uit voedsel.
  • Vitamine K, die helpt bij de bloedstolling. Als u een bloedverdunner op
    recept nodig heeft, zoals warfarine (Coumadin), bespreek dan uw vitamine
    K-inname met uw arts voordat u uw eetgewoonten verandert.
  • Vitamine A, de overkoepelende term voor een groep vet oplosbare retinoïden.
    Vitamine A is een krachtige antioxidant, die het immuunsysteem, de celgroei,
    het nachtzicht en de algehele gezondheid van de ogen ondersteunt. Het helpt ook
    de nier-, long- en hartfunctie te behouden.
Rucola vitamines en mineralen
Rucola vitamines en mineralen

Gezondheidsvoordelen van Rucola

Rucola heeft een aantal gezondheidsvoordelen, vooral in combinatie met andere nutriëntenrijke voedingsmiddelen.

Verminderd risico op kanker

Bepaalde groenten hebben specifieke anti-kanker eigenschappen, en rucola is een van hen. Omdat het wordt beschouwd als een kruisbloemige groente, is het een bron van glucosinolaten, wat zwavelhoudende stoffen zijn die een kanker bestrijdende kracht hebben.

Verlaagt het risico op diabetes

Er zijn studies geweest die aantoonden dat rucola extract anti diabetische effecten had in skeletspiercellen van muizen. Dit effect werd bereikt door de glucose-opname in de cellen te stimuleren. Ook zijn andere kruisbloemige groenten, goede bronnen van vezels, die bekend staat om de bloedglucoseregulatie en het verminderen van insulineresistentie. Vezelrijk voedsel geeft ons langer een vol gevoel, waardoor overeten wordt voorkomen.

Helpt bij hart gezondheid

De inname van kruisbloemige groenten staat erom bekend dat het een beschermend effect heeft op het hart.

Studies tonen aan dat diëten die rijk zijn aan kruisbloemige groenten, salades en groene bladgroenten in verband worden gebracht met een verminderd risico op hartaandoeningen. De hart beschermende effecten van deze groenten zijn mogelijk te danken aan hun hoge concentratie van heilzame plantaardige verbindingen, waaronder polyfenolen en organische zwavelverbindingen.

Metabolisme en spiermassa

Rucola is een van de weinige voedingsmiddelen die rijk zijn aan sirtuins. Sirtuïnes zijn een groep eiwitten die verschillende functies in het lichaam reguleren. Van dit type eiwit is aangetoond dat het de stofwisseling reguleert, de spiermassa doet toenemen en helpt vet te verbranden in verschillende studies die zijn gedaan op fruitvliegen en muizen. Sirtuine-rijke voedingsmiddelen zijn de laatste jaren populair geworden door een rage die het sonoma dieet wordt genoemd.

De smaak van Rucola

Rucola kan gebruikt worden in aanvulling op, of in plaats van, de meeste soorten sla en kruiden. Het heeft ook een kenmerkende bladvorm. De bloemen, zaden en bladeren van rucola zijn allemaal eetbaar en heel gezond.

In tegenstelling tot veel subtieler smakende saladegroenten, voegt de zeer kenmerkende en peperige knapperigheid van rucola flair toe aan salades en andere koude gerechten. Net als bieslook, kan het worden gekauwd om een zure adem te helpen bestrijden.

Hoe gebruik je Rucola in Recepten

Rucola is heerlijk rauw, en het kan worden gebruikt als een gezonde toevoeging voor pizza, nacho’s, sandwiches, en wraps.

Het kan worden geserveerd als een salade met niets meer dan een beetje extra
vierge olijfolie, zout en peper.

Het is ook een uitstekende basis voor meer salade recepten. Probeer eens cherry tomaten, gegrilde kip, en walnoten toe te voegen aan rucola voor een eiwitrijke, caloriearme maaltijd.

De vorm en smaak van rucola maken het ook een interessante aanvulling op salades met citrusvruchten en bessen.

2 reacties

Geef een reactie