De Voordelen van Wandelen

Voordelen van wandelen: zijn die er? Wandel vooral om je algemene gezondheid te verbeteren of op peil te houden. 

Slechts 30 minuten per dag kan je cardiovasculaire conditie verhogen, botten versterken, overtollig lichaamsvet verminderen, en spierkracht en uithoudingsvermogen stimuleren.

Het kan ook je risico op het ontwikkelen van aandoeningen als hartziekten, diabetes type 2, osteoporose en sommige vormen van kanker verminderen. 

In tegenstelling tot sommige andere vormen van lichaamsbeweging is wandelen gratis en is er geen speciale uitrusting of training voor nodig.

Wandelen is weinig belastend, vereist minimale uitrusting, kan op elk moment van de dag en in je eigen tempo. Je kunt naar buiten gaan en wandelen zonder je zorgen te maken over de risico’s die aan sommige krachtiger vormen van lichaamsbeweging verbonden zijn. 

Wandelen is ook een geweldige vorm van lichaamsbeweging voor mensen met overgewicht, ouderen, of mensen die lang niet meer gesport hebben.

Wandelen brengt veel voordelen met zich mee
Wandelen brengt veel voordelen met zich mee

Gezondheidsvoordelen van wandelen

Aan wandelen zitten veel gezondheidsvoordelen hier een overzicht van de voordelen, voor alle leeftijden en fitness niveaus. Het kan ook helpen bepaalde ziekten te voorkomen en zelfs je leven te verlengen.

 • Verhoogde hart- en longconditie
 • Verminderd risico op hartziekten en beroerte
 • Meer controle op hypertensie (hoge bloeddruk), hoog cholesterol, gewrichts- en spierpijn of -stijfheid, en diabetes
 • Sterkere botten en beter evenwicht
 • Meer spierkracht en uithoudingsvermogen
 • Minder lichaamsvet.

10 Voordelen van wandelen

Hier de 10 voordelen van wandelen, we hopen met deze voordelen / tips je te helpen een gezondere levensstijl te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat je meer de deur uitgaat om een frisse neus te halen.

1. Calorieën verbranden

Wandelen kan je helpen calorieën te verbranden. Het verbranden van calorieën kan je helpen je gewicht te behouden en is een manier om gezond af te vallen.

Je werkelijke calorieverbranding hangt af van verschillende factoren, waaronder:

 • Loopsnelheid
 • Afgelegde afstand
 • Terrein (je verbrandt meer calorieën als je bergop loopt dan op een vlakke ondergrond)
 • Je gewicht
 • Je kunt je calorieverbranding bepalen met behulp van een caloriecalculator. 

2. Een sterker hart

30 minuten per dag lopen, vijf dagen per week kan het risico op hartziekten met ongeveer 19 procent verminderen. De risico’s kunnen  nog meer afnemen als je de tijd of afstand van je wandeling per dag verhoogt.

3. Je bloedsuiker verlagen 

Een korte wandeling maken na het eten kan helpen je bloedsuiker te verlagen.

Een kleine studie vond dat driemaal daags een wandeling van 15 minuten (na ontbijt, lunch en avondeten) de bloedsuikerspiegel meer verbeterde dan een wandeling van 45 minuten op een ander moment van de dag.

Meer onderzoek is echter nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Overweeg om een wandeling na de maaltijd een vast onderdeel van je routine te maken. Het kan je ook helpen om gedurende de dag beweging in te passen.

4. Verlicht gewrichtspijn

Wandelen kan de gewrichten helpen versterken net zoals je ook knieën en heupen. Dat komt omdat het de spieren de gewrichten ondersteunen..

Wandelen kan ook voordelen hebben voor mensen die met artritis leven, zoals vermindering van pijn. En 8 tot 10 kilometer per week wandelen kan ook artritis helpen voorkomen.

5. Versterkt je immuunsysteem

Nog een voordeel van wandelen in dat je risico op het krijgen van een verkoudheid of griep kan verminderen.

Eén studie volgde 1.000 volwassenen tijdens het griepseizoen. Degenen die 30 tot 45 minuten per dag in een matig tempo wandelden hadden 43 procent minder kans op ziekte en over het geheel genomen minder infecties van de luchtwegen.

Hun symptomen werden ook minder als ze toch ziek werden. Dat was in vergelijking met volwassenen in de studie die sedentair waren.

Probeer dagelijks een wandeling te maken om deze voordelen te ervaren.

Van wandelen vrolijker en krijg je meer energie
Vrolijker en meer energie

6. Meer energie

Een wandeling maken als je moe bent kan een effectievere energieboost zijn dan naar een kop koffie grijpen.

Wandelen verhoogt de zuurstofstroom door het lichaam. Het kan ook de niveaus van cortisol, epinefrine en norepinefrine verhogen. Dat zijn de hormonen die helpen het energieniveau te verhogen.

7. Een beter humeur

Wandelen kan je geestelijke gezondheid helpen. Het kan ook het gevoel van eigenwaarde opkrikken en symptomen van sociale terugtrekking verminderen.

Om deze voordelen te ervaren, probeer je 30 minuten flink te wandelen of andere matig intensieve lichaamsbeweging drie dagen per week. Je kunt het ook opdelen in drie wandelingen van 10 minuten.

8. Langer leven

Wandelen in een sneller tempo kan je langer laten leven. Onderzoekers ontdekten dat wandelen in een gemiddeld tempo vergeleken met een langzaam tempo resulteerde in een 20 procent lager risico op algehele dood.

Maar wandelen in een vlot of snel tempo (minstens 7 kilometer per uur) verminderde het risico met 24 procent. In de studie werd gekeken naar het verband tussen lopen in een sneller tempo en factoren als algemene doodsoorzaken, hart- en vaatziekten, en dood door kanker.

Deze doodsoorzaken zijn vaak risico’s van overgewicht en slechte bloedsomloop, wat op te lossen is door wandelen. Nog een voordeel van wandelen is dat je afvalt zonder een dieet te volgen.

9. Sterkere benen

Wandelen kan de spieren in je benen versterken. Om meer kracht op te bouwen, loop je in een heuvelachtig gebied of op een loopband met een helling. Of zoek routes met trappen. (Alleen als je echt heel gemotiveerd bent)

Wissel wandelen ook af met andere crosstraining activiteiten zoals fietsen of joggen. Je kunt ook weerstandsoefeningen doen zoals squats, lunges en leg curls om je beenspieren verder te verstevigen en te versterken.

10. Creatief denken 

Wandelen kan helpen je hoofd leeg te maken en je helpen creatief te denken.

Een studie van vier experimenten vergeleek mensen die nieuwe ideeën probeerden te bedenken terwijl ze liepen of zaten. De onderzoekers ontdekten dat de deelnemers het beter deden tijdens het lopen, vooral als ze buiten liepen.

De onderzoekers concludeerden dat wandelen een vrije stroom van ideeën op gang brengt en een eenvoudige manier is om de creativiteit te verhogen en tegelijk lichamelijke activiteit te krijgen.

Probeer de volgende keer dat je op je werk vastzit aan een probleem een wandel vergadering met je collega’s te initiëren.

Beginnen met wandelen

Om te beginnen met wandelen heb je alleen een paar stevige wandelschoenen nodig. Kies een wandelroute in de buurt van je huis. Of zoek een schilderachtige plek om te wandelen in je omgeving, zoals een wandelpad of op het strand.

Je kunt ook een vriend of familielid ronselen om met je mee te lopen en je verantwoordelijk te houden. Als alternatief kun je wandelen aan je dagelijkse routine toevoegen. Hier zijn wat ideeën:

Als je pendelt, stap dan een halte eerder uit je bus of trein en loop de rest van de weg naar je werk.

Parkeer verder weg van je kantoor dan gewoonlijk en loop van en naar je auto.

Overweeg te lopen in plaats van te rijden als je boodschappen doet. Je kunt je taken afmaken en tegelijk lichaamsbeweging inpassen.

Wandelen samen met een vriend of vriendin kan helpen om regelmatiger te gaan lopen.

Maak van wandelen je routine

Probeer van wandelen een routine te maken – probeer bijvoorbeeld elke dag op dezelfde tijd te lopen. Onthoud dat je dezelfde hoeveelheid energie verbruikt, ongeacht het tijdstip van de dag waarop je wandelt, dus doe wat je het beste uitkomt. 

Je zult merken als je iemand vraagt om met je mee te lopen het helpt om er een regelmatige activiteit van te maken. Sommige mensen merken dat het bijhouden van een activiteitendagboek of logboek het ook gemakkelijker maakt, de keuze is helemaal aan jou.

Conclusie

Wandelen kan voldoen aan de dagelijkse aanbevolen lichaamsbeweging voor mensen van alle leeftijden en fitness niveaus.

Overweeg een stappenteller of een fitnesstracker aan te schaffen om je dagelijkse stappen bij te houden. En je meer te motiveren.

Neem je rust momenten tijdens het wandelen om blessures te voorkomen en als laatste, vergeet niet te genieten! Dit waren ze: de voordelen van wandelen.

Geef een reactie