Afvallen zonder Dieet

Afvallen zonder Dieet? Is het mogelijk? Je hebt waarschijnlijk al veel geprobeerd en bent erachter gekomen dat een dieet volgen niet voor je werkt. Geen zorgen, je bent niet de enige. 

Sommige onderzoeken geven aan dat 9 op de 10 mensen zich niet aan hun dieet houden. 

Zelfs mensen die in staat zijn met succes een dieet te volgen, hebben vaak ook moeilijk om af te vallen.

Wetenschappers hebben zelfs ontdekt dat het lichaam van mensen met ernstig overgewicht die veel afvallen tegen hen kan werken: naarmate ze slanker worden, daalt hun stofwisseling, waardoor het moeilijker wordt om nog meer af te vallen.

Diëten in een erg populaire afslank strategie, maar ze werken in 90% van de gevallen niet

Er zijn een paar eenvoudige trucjes die je kunt doen om op lange termijn slank en tevreden te blijven.

Kan je afvallen zonder Dieet te volgen?

Veel deskundigen zeggen dat je dat kunt doen zonder op “dieet” te gaan. In plaats daarvan gaat het om eenvoudige aanpassingen in je levensstijl. 500 gram vet — staat gelijk aan 3.500 calorieën. Door 500 calorieën per dag te schrappen door aanpassingen in je dieet en lichaamsbeweging, kun je ongeveer een een halve kilo per week verliezen.

Water drinken om af te vallen

Genoeg water drinken om af te vallen klinkt cliché, zeker als je een hekel hebt aan water drinken. Probeer het zo lekker mogelijk te maken voor jezelf, je kan zelfs fruit in je water doen om er een smaakje aan te geven. 

Een studie uit 2016 waar meer dan 18.000 mensen aan meededen toonde aan dat degenen die meer water dronken structureel tevredener waren en dagelijks minder calorieën binnen kregen.

Ook consumeerde ze lagere hoeveelheden suiker, vet, zout en cholesterol dan de deelnemers die niet genoeg water dronken.

Een goede eerste stap om toch af te vallen zonder je aan een strikt dieet te houden. Een handige tip om genoeg water te drinken is een interactieve waterfles.

Hervulbare waterfles
Genoeg water drinken is niet alleen goed voor je gezondheid, maar zorgt ook voor een voldaan gevoel.

De dop van de fles bevat een slim geheugensteuntje waarop je in één oogopslag ziet hoeveel je hebt gedronken en of je voldoende drinkt gedurende de dag. 

Nadat je de fles hebt gevuld, draai je de teller op de dop een slag verder om de stand bij te houden. Met vier flessen per dag drink je de aanbevolen hoeveelheid vocht. De fles maakt je bewust voldoende water te drinken en zou je kunnen helpen om gezond af te vallen.

Ook hebben ze een handige app die je stimuleert je water te drinken en informeert hoeveel water je drinkt. Via instelbare tijden, bijvoorbeeld om de 20 minuten, herinnert de app je eraan weer een slok te nemen. Handig he!

Suikers helpen niet bij het afvallen
Als je wilt afvallen zonder dieet is het verstandig om minder suikers binnen te krijgen.

Voorkom suikers en kunstmatige zoetstoffen

Je drinkt vaak meer suikers dan je denkt. Uit veel studies is gebleken dat het drinken van veel suikerhoudende frisdrank of sap je risico op een vroege dood kan verhogen.

Er zijn ook aanwijzingen dat het consumeren van drankjes met nepsuiker misschien niet beter is voor onze gezondheid en kan leiden tot gewichtstoename.

Wetenschappers die de bloedvaten van ratten bestudeerden ontdekten dat, hoewel suiker en kunstmatige zoetstoffen op heel verschillende manieren in het lichaam van de dieren werken, ze beide de kans op het ontwikkelen van zwaarlijvigheid en diabetes kunnen verhogen.

De onderzoekers denken dat dit komt doordat kunstmatige zoetstoffen kunnen knoeien met de manier waarop ons lichaam vet verwerkt. Er moet echter meer onderzoek bij mensen gedaan worden om het zeker te weten.

Als je snel wilt afvallen is een cola met zero sugar dus niet de oplossing.

Genoeg Slaap

Genoeg slapen kan je helpen met het afvallen. Een onderzoek uit 2013 uit het tijdschrift Nature Communications, onthulde dat mensen met slaaptekort eerder naar calorierijk voedsel grijpen en sneller aankomen dan mensen goed die uitgerust zijn. 

Slapen kan helpen bij het afvallen.
Slapen kan helpen als je wilt afvallen. Genoeg slaap is ontzettend belangrijk.

Dat komt omdat slaperig zijn ook het deel van de hersenen uitziet dat ons helpt te vertellen wanneer we vol zitten.

De meesten van ons denken dat we goed kunnen functioneren zonder een volledige nachtrust. Maar de waarheid is dat slechts ongeveer 1% van de bevolking productief kan zijn op minder dan zeven uur.

Nog niet overtuigd? Er zitten meer voordelen aan voldoende slaap dan alleen afvallen. 

Slaap kan je immuunsysteem een boost geven

Als je lichaam de slaap krijgt die het nodig heeft, krijgen je immuuncellen en -eiwitten de rust die ze nodig hebben om te vechten tegen alles wat op hen afkomt – zoals verkoudheid of griep. 

Volgens slaapspecialisten van de American Academy of Sleep Medicine kan een goede slaap ook vaccins doeltreffender maken, wat natuurlijk een pluspunt is. Helemaal in 2022.

Slaap kan je hart versterken

Niet genoeg slapen kan leiden tot gezondheidsproblemen met het hart, zoals hoge bloeddruk of hartaanvallen. 

Dat komt omdat slaaptekort je lichaam cortisol kan doen vrijmaken, een stresshormoon dat je hart aanzet om harder te werken. Net als je immuunsysteem heeft je hart rust nodig om krachtig en goed te kunnen functioneren. Nog een reden om “Hart” te slapen.

Lees ook: afvallen door stress

Afvallen door meer te eten

Meer eten kan je helpen met afvallen, de reden hiervoor is dat de tijd nemen om van je ontbijt en lunch te genieten is een goede manier om te voorkomen dat je later op de dag te veel eet. Probeer te eten voordat je prikkelbaar en impulsief wordt om af te vallen.

Dit advies is nu bijna een cliché, maar onderzoek blijft erop wijzen dat ontbijt-eters slanker blijven en voorkomen dat ze buikvet krijgen, in vergelijking met mensen die ’s morgens niet eten.

Een deel van de reden voor deze trend kan zijn dat ontbijt-eters over het algemeen meer gezondheids bewust zijn.

Je ontbijt hoeft dus niet groot te zijn, maar het is waarschijnlijk wel een goed idee om in de eerste uren van je dag een klein beetje te eten, om impulsieve, door honger aangewakkerde eetbuien van vet of suikerrijk voedsel te helpen voorkomen.

“Als we honger hebben, gaan we af op wat het snelst en gemakkelijkst is,”

Een gezond ontbijt

Yoghurt is het favoriete ontbijt van veel voedingsdeskundigen. besprenkel je yoghurt ’s morgens met wat bessen voor een eenvoudig, snel en gezond ontbijt.

Als je niet van yoghurt houd kan je altijd nog overnight oats proberen, het voordeel van overnight oats is dat je het makkelijk van te voren klaar kan maken.

Als je dit ontbijt wilt proberen, kies dan zeker een ongezoete yoghurt die van nature weinig suiker bevat.

Gezonden noten
Noten zijn ontzettend gezond en een gezond tussendoortje als je wilt afvallen.

Een gezond tussendoortje

Toch nog trek? Iedereen heeft wel eens de neiging om tijdens het werk een snack te pakken of te snoepen. Dat kan ook! Zelfs als je probeert af te vallen.

Vermijd bij het kiezen van een tussendoortje / snack koolhydraat- of suikerrijke producten die zich als gezond voordoen en je geen vol gevoel geven, zoals cornflakes, muesli repen, en kant en klare smoothies.

Een paar gezonde en lekkere tussendoortjes zijn:

  • Heel fruit of schijfjes fruit.
  • Gebakken tortilla chips en salsa (Zelf gemaakt)
  • Hummus (Met bruin brood of volkoren crackers)
  • Snoep tomaatjes
  • Pure chocolade en amandelen
  • Noten

Als we honger hebben kan het moeilijk zijn om nee te zeggen tegen bewerkte producten, die slecht zijn voor onze taille en in verband worden gebracht met een hoger risico op kanker. 

Bewegen om af te vallen

Meer bewegen helpt bij het afvallen, het hoeft ook niet moeilijk te zijn. Als je van bewegen een activiteit maakt, door bijvoorbeeld een rondje te gaan lopen met een vriend of vriendin of haal een WII in huis en speel just dance.

Er zijn heel veel opties om meer te bewegen zonder dat je het gevoel hebt dat het moet, door je sociale activiteiten anders in te delen, op het begin zal het als een opgaven voelen maar het wordt vanzelf makkelijker en leuker!

Wandelen

Het is zo makkelijk. Je stapt de deur uit en u bent al begonnen aan een ‘work-out’. Het kost niets en je kunt het op elk moment van de dag doen. Wandelen is goed voor alles. Wist je dat het zelfs beter is dan een paar keer kort intensief sporten?

Je kan er ook een sociale activiteit van maken, zo blijf je gezond zonder dat je aan een strikt dieet houdt! 

Helpt een dieet met afvallen?

Absoluut niet! Verandering van levensstijl en verandering van eetgewoonten zullen je helpen afvallen en het eraf te houden. Diëten eindigt vaker wel dan niet in mislukking en frustratie. 

Veel mensen zoeken een uitweg in bepaalde dieet boeken en supplementen, die ons worden opgedrongen door mensen die niets te maken hebben met het geven van gezondheids- en fitness advies.

De nadelen van een dieet om af te vallen

Er zitten veel nadelen aan het volgen van een dieet, zeker als je doel in om af te vallen en klakkeloos doet wat in een boek of website staat. Elk lichaam is uniek, wil je afvallen en heb je vragen, ga dan altijd eerst naar je dokter voor advies.

Een hongergevoel

Veel mensen hebben ook een hongergevoel tijdens hun diëten. In feite is dat heel logisch, want als je minder eet, krijgt je lichaam minder voedsel binnen en je maag zal je vroeg of laat vertellen dat hij niet tevreden is met de hoeveelheid voedsel die je eet.

Een sterk hongergevoel kan heel vervelend zijn en de aandacht afleiden van de dingen die je in deze periode van je leven wilt bereiken.

Diëten kan leiden tot daling van je lichamelijke conditie

Een ander nadeel van diëten is dat het ook je lichamelijke conditie kan schaden. Zeker, op lange termijn zul je veel fitter zijn als je in staat bent af te vallen. Maar op korte termijn kan je conditie zelfs dalen omdat je lichaam niet voldoende calorieën krijgt om optimaal te werken.

Mentaal aantasten

Diëten kan ook schadelijk zijn vanuit mentaal oogpunt. In feite hebben onze hersenen voldoende voedsel nodig om goed te kunnen werken. Als je echter je calorie-inname beperkt, is de kans groot dat ook je hersenen niet meer optimaal werken, wat tijdens je dieet periode tot verschillende problemen in je dagelijks leven kan leiden.

Diëten kan leiden tot depressie 

Sommige mensen kunnen door diëten zelfs ernstige neigingen tot depressie krijgen. Dit kan komen doordat mensen niet meer van hun lievelingseten kunnen genieten en ook last hebben van een tijdelijk verlies aan energie. 

Mensen kunnen behoorlijk gedemotiveerd raken door het volgen van een dieet.

Zorg er daarom voor dat je jezelf eraan herinnerd dat deze dieet  periode spoedig voorbij zal zijn en dat je je daarna veel beter zult voelen, om dit soort depressieve toestanden te vermijden.

Een tekort aan belangrijke voedingsstoffen

Diëten kan ook leiden tot een tijdelijk tekort aan belangrijke voedingsstoffen. Vooral als je jezelf niet informeert over hoe goed diëten er werkelijk uitziet, is de kans groot dat je dieet je niet voldoende voedingsstoffen levert. 

Je lichaam en je hersenen kunnen daar sterk onder lijden en op den duur in de kans dat je het zelfs opgeven.

Trakteer jezelf

Als er één ding is waar diëtisten en voedseldeskundigen het over eens zijn, dan is het dat ontbering en het eten van “slecht” voedsel vaak leidt tot eetbuien en mislukte diëten.

Dus verwen jezelf af en toe! Wel met gezonde snacks natuurlijk.

Als je naar wijn verlangt, probeer je inname te beperken tot één glas (dat is ongeveer een vijfde van een fles) en er “echt van te nippen en echt van te genieten”.

Of je nou kiest om een dieet te volgen of niet, geniet!

Geef een reactie