De 5 beste oefeningen om te afvallen

Wat je eet is belangrijk. Maar een nieuwe studie vond de top vijf oefeningen om af te vallen, zelfs voor mensen met een genetisch risico op overgewicht.

Er zijn zoveel factoren die bijdragen aan ons gewicht, de vorm en de omvang van ons lichaam. Een van de belangrijkste bijdragers zijn onze genen, die ‘de code schrijven’ voor al onze eigenschappen. 

Genen verschillen van persoon tot persoon en ons instelpunt voor ons gewicht is geen uitzondering. Sommigen van ons zijn genetisch voorbestemd om dunner te zijn, sommigen hebben genen die ons een risico op overgewicht kunnen geven.

Joggen om af te vallen

Dit is waarschijnlijk voor niemand een verrassing. Regelmatig gemiddeld 40 minuten joggen heeft het sterkste bewijs om de genetische aanleg voor overgewicht te compenseren. Deze voordelen kunnen verschillende oorzaken hebben. 

Tijd in de buitenlucht en regelmatige cardio kunnen stress verminderen, samen met de vanzelfsprekende calorieverbranding. De onderzoekers suggereerden dat joggen in je vrije tijd het sterkste effect had op al hun uitkomstmaten, vanwege de combinatie van alle voordelen. 

Zoek een park in je buurt of sluit je aan bij een plaatselijke loopgroep (veel steden en sportwinkels bieden ze gratis aan) om van een activiteit die alledaags is een avontuur te maken.

Gezond Afslanken?

  • 40 makkelijk & gezonde recepten
  • Zonder te sporten of honger te lijden
  • Al meer dan 150.000 keer verkocht!

Wandelen & hardlopen

Geen zin in joggen? Je kunt nog steeds van de paden profiteren met een stevige wandeling. Net als joggen kan buiten komen om te wandelen behalve gewichtsverlies ook andere voordelen hebben. 

Regelmatig tijd vrijmaken voor een wandeling kan helpen om je bloedsuiker te verbeteren, hartziekten te voorkomen en zelfs je vruchtbaarheid te verbeteren. De duur kan de sleutel zijn om de kilo’s eraf te helpen. 

Directeur van het University of Colorado Center for Human nutrition, James O. Hill, Ph.D., vertelde in een interview. dat hij dagelijks een uur lichaamsbeweging aanbeveelt als je doel gewichtsverlies is. 

Hoewel het misschien meer tijd kost dan joggen, kun je wandelen op veel eenvoudige manieren in je routine inwerken. Je hebt niet in één keer een uur nodig. Probeer een paar kortere wandelingen door de dag heen of parkeer zelfs gewoon wat verder weg om je stappen binnen te krijgen.

Wandelen of hardlopen om af te vallen
Samen wandelen is leuker als alleen, een leuke oefening om af te vallen

De voordelen van wandelen om te afvallen

Geniet van een prachtig uitzicht terwijl je je bloed laat stromen! Wandelen was een van de vormen van lichaamsbeweging waarbij onderzoekers een daling van de BMI zagen, zelfs bij mensen met de obesitas genen. 

Deze activiteit werd het langst volgehouden, met een gemiddelde wandeltijd van ongeveer twee uur. Wandelen is ook een geweldig avontuur voor het hele gezin! Een voorbeeldfunctie kan nuttig zijn om kinderen te helpen gezonde gewoonten aan te kweken.

Er zijn nog meer voordelen van wandelen, we hebben een heel artikel erover geschreven.

Yoga

Als je zit te wachten op een reden om eens lekker zen te worden, zoek dan niet verder! Samen met joggen verminderde yoga meerdere maten van overgewicht en risicofactoren voor zwaarlijvigheid. 

Deze resultaten werden vooral gezien bij langere yogasessies, die ze op ongeveer 70 minuten duurden. Net als bij veel andere soorten lichaamsbeweging zijn er enkele gezondheid impulsen die yoga kan geven behalve het verminderen van het getal op de weegschaal. 

Yoga is een natuurlijke rug pijnstiller (belangrijk als je de hele dag aan een bureau zit). Regelmatig rekken en strekken, zelfs thuis, kan ook helpen je botten sterk te houden en osteoporose te voorkomen. Meer op je matje gaan staan kan ook je hart beschermen naast het afvallen.

Dansen

Ja, je leest het goed: dansen kan je helpen om af te vallen, ongeacht je genen. Omdat deze studie in China en Taiwan werd uitgevoerd, was de dansstijl die het grootste effect had standaard nationale dansen. 

Dit is vergelijkbaar met een ‘normale’ stijldans. Als je niet zo’n stijldanser bent, zijn danslessen als Zumba geweldig om je bloed te laten pompen. Of je kunt een beproefde klassieker terughalen: Jazzercise. Rol nog niet met je ogen, het heeft al eerder gewerkt! En niet te vergeten, het is een trefzekere manier om je in een beter humeur te brengen of een creatieve inzinking te verpletteren.

Samengevat

Probeer als algemene regel een lichamelijke activiteit te vinden waar je enthousiast over kunt worden om af te vallen. Als het niet plezierig is of niet bij je levensstijl past, zal het waarschijnlijk niet iets zijn waar je aan vasthoudt. 

Deze oefeningen zijn mooie voorbeelden van hoe gevarieerd bewegen kan zijn, maar het zijn niet de enige mogelijkheden. Ook kan activiteit in de loop van de dag oplopen, dus probeer naast een gestructureerde oefening ook kleine vlagen beweging in te werken om je lichaam gelukkig en gezond te houden. 

Tip: als je moeite hebt om gemotiveerd te raken, kom dan samen met een vriend of vriendin in beweging. Van lichaamsbeweging een sociale gebeurtenis maken kan je verantwoordelijk houden en tegelijk de tijd helpen voorbijgaan.

Gezond afslanken?

Begin een nieuw leven en wacht niet te lang!

Geef een reactie