Is gehakt gezond? (Afvallen met Minste Vet)

Als je wilt afvallen ben je opzoek naar vleessoorten die gezond voor je zijn, veel mensen maken een lijstje met gezonde producten die goed of slecht zijn om te eten. Past gehakt eten in een gezonde levensstijl? In dit artikel leggen wij uit of gehakt gezond is, en welk gehakt het gezondst is.

Wat is gehakt?

Gehakt is van oorsprong een rest product, van overgebleven vlees die in kleine stukjes werden gesneden om gehakt van te maken. Volgens de voedsel en waren autoriteit mag het vetpercentage niet hoger zijn dan 25%

Gehakt
Gehakt

Een slager mag niet zomaar alle soorten (rest) vlees mengen om gehakt te maken, er zijn regels vastgesteld wat wel en niet gebruikt mag worden.

Je kan gehakt maken van rundvlees of varkensvlees, maar ook van kippenvlees of schapenvlees. De vleesbrokken worden door een gehaktmolen gehaald en door kleine gaatjes geprest.

Welk gehakt is het gezondst?

Elk gehakt mag volgens de warenwet een vetpercentage van maximaal 25% bevatten, gehakt kan je van meerdere dieren maken. Elk soort vlees heeft zijn eigen voedingswaarden.

De gehakt die het gezondst is komt van kip, omdat er minder vet in is verwerkt. Vaak blijkt dat de slimste keuze biologisch is: in dit gehakt zitten de meeste voedingsstoffen.

Je hebt runder- en varkensgehakt, half om half en kip of schaap, maar ook vegetarisch. In de onderstaande tabel vind je de voedingswaarde van elk soort, en hoe gezond dit vlees voor je is.

Voedingswaarden in gehakt, per portie van 100mg

1 portie, (100 gram) bevat:RundergehaktRundergehakt (mager)Tartaar (rund)Half om half gehaktVarkensgehaktKipgehaktVegagehakt
Energie225 kcal182 kcal148 kcal317,5 kcal243 kcal109 kcal176 kcal
Vet16,5 g11,1 g6 g21,6 g15,2 g1,8 g5,7 g
Waarvan verzadigd7 g4,8 g2,1 g6,2 g3,3 g0,6 g1,1 g
Koolhydraten0,2 g0,3 g0,21 g0,4 g0,3 g0 g9,6 g
Waarvan suikers0,2 g0,3 g0,21 g0,4 g0,3 g0 g2,7 g
Vezels0,3 g0,5 g0 g0,6 g0,1 g0 g5,3 g
Eiwit18,9 g20 g24,1 g44 g26,4 g23,3 g18,9 g
Zout0,28 g0,37 g0,21 g0,77 g0,61 g0,13 g1,56 g
Voedingswaarden van alle soorten gehakt, per 100 gram (één portie)

Een tartaar is een goed alternatief voor rundvlees, omdat er minder vet in is verwerkt. Vaak blijkt dat de slimste keuze biologisch is: in dit gehakt zitten de meeste voedingsstoffen.

Soorten gehakt

Er zijn ontzettend veel soorten gehakt, het is onmogelijk om alle varianten in dit artikel te benoemen.

Rundergehakt en tartaar

Rundvlees in Nederland komt van melk- en vleeskoeien van verschillende rassen. Onbewerkt mager rundvlees past in een gezond voedingspatroon. Van de vleessoorten bevat rundvlees veel voedingsstoffen vitamine B12 en is relatief rijk aan ijzer.

Rundergehakt bevat gemiddeld minder dan 240 kilocalorieën per 100 gram, en bestaat uit bijna 20 gram eiwit. Hiermee is rundvlees een net iets gezondere keuze dan half-om-half. Je hoeft niet altijd te kiezen voor de minste calorieën, want dat is niet per se gezonder of beter. Je lichaam heeft ook vetten nodig.

Het rundvlees met de minste vet is tartaar Het verschil tussen gehakt en tartaar zit hem in het percentage vet. Tartaar is een stuk magerder vlees (8% vet). Ook wordt tartaar een keer vaker doorgedraaid om de structuur te verfijnen.

Varkensvlees en half om half

Varkensvlees bevat de vitamines B1 en B6 en is een bron die rijk is aan mineralen zoals zink. Daarnaast leveren de vitamines B12, B2 de gezonde stoffen zoals fosfor en seleen.

Met half-om-half gehakt wordt een combinatie van 50% rundvlees en 50% varkensvlees bedoelt. In de warenwet is vastgelegd dat dit 10% mag afwijken. Zo wordt er nog wel eens de combinatie van 60% rundvlees en 40% varkensvlees aangehouden. Dit, omdat rundvlees meer smaak heeft.

Is gehakt van de slager gezonder? (Of slanker)

Gehakt van de slager is vaak minder vet en gezonder dan bij de supermarkt, wat op zich logisch is en vaak genoeg in het nieuws voor bij is gekomen.

Gehakt van de slager is gezonder en slanker
Gehakt van de slager

Slagers verwerken verschillende delen van het vlees, bij het uitbenen. Uit de NEVO-tabel blijkt dat structureel rundergehakt van de slager nog magerder is dan mager rundergehakt uit de supermarkt!

Bij één slager werd er niet meer dan twee procent vet in aangetroffen, vergelijkbaar met kip en biefstuk. Ook het half-om-half (helft varkens- helft rundvlees) was bij alle slagers een stuk magerder dan dat uit de supermarkt.

Alternatieven voor gehakt

Steeds meer mensen willen gezonder leven en minder vlees eten, dit kan ook te maken hebben omdat ze het zielig vinden dat dieren worden geslacht.

Vega gehakt is gezonder dan gehakt met vlees
Vega gehakt

Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Vega gehakt is een prima alternatief voor je gezondheid, ook word vlees vaak vervangen door courgette of bonen als alternatief in een quiche of wok gerecht.

Om gehakt nog gezonder te bereiden, kan je het bakken in boter vervangen door bijvoorbeeld olie of margarine. Het bevat een stuk minder vetten en koolhydraten, soms zijn kleine aanpassingen aan je bereiding een goede manier als je gezond wilt afvallen.

Geef een reactie