Afvallen met Mountainbiken in 14 stappen

Afvallen met Mountainbiken, het kan! Als je fitter, slanker en lichter wilt worden – en niet te vergeten gezonder, dan is fietsen mountainbiken een manier om af te vallen. 

Het is efficiënt, aangenaam, gemakkelijk in te passen in een drukke dag en, het beste van alles, het heeft zowel emotionele als mentale als fysieke voordelen. Wat is er niet leuk aan?

Tips om af te vallen met Mountainbiken

1. Bouw langzaam op

Als je een bankzitter  bent moet je niet in één keer all-in gaan. Bouw langzaam op en begin gewoon met één of twee keer per week een uur te mountainbiken. Je hoeft niet per se over knoestige paden te rijden, een paar rustige paden of zelfs gewoon de weg voldoen prima. Na een paar weken word je sterker en kun je je trainingen opvoeren.

Als dit te veel klinkt, begin dan gewoon met een half uur, doe het rustig aan, 30 minuten is beter dan niets en je zult een voorliefde voor mountainbiken ontwikkelen. Maak je ook geen zorgen dat je te zwaar bent, zorg gewoon voor een degelijke fiets en ga naar je plaatselijke fietsenwinkel voor advies.

Na 5 dagen achter elkaar mountainbiken heb ik meestal spierpijn in mijn benen. Om toch calorieën te verbranden, besloot ik ook mijn bovenlichaam te trainen en naar de sportschool te gaan. Aanvankelijk ging ik maar één keer per week, maar ik vond het erg leuk dat ik sterker werd ging al gauw twee keer per week.

Een sterker bovenlichaam is een enorm voordeel bij het rijden van trails, het maakte het klimmen een stuk gemakkelijker en het voelt gewoon goed!

2. Stel realistische doelen

Het is belangrijk om realistische doelen en mijlpalen te stellen. Op de een of andere manier werkt dit je helpen om je lange-termijn doelen te bereiken. Als je je lange-termijn doel in verschillende kleinere doelen opknipt, lijkt het minder intimiderend waardoor de kans op slagen groter is.

Schrijf op wat je wil bereiken met afvallen
Schrijf op wat je wilt bereiken en lees het af en toe door, dat helpt bij het afvallen.

Denk niet te veel na over hoeveel gewicht je wilt verliezen, maar over hoe vaak, hoe lang en wanneer je op je mountainbike wilt rijden. Je zult hoe dan ook vet verbranden! Wat ik deed was gewoon proberen mijn baanrecord te verbeteren, het is een geweldig gevoel je vroegere ik te verslaan.

Je kunt zelfs besluiten een weekje pauze te nemen, het zal je helpen herstellen en je zult je de volgende keer dat je fietst sterker voelen. Wellicht kan je ook gaan wandelen. Zolang je oplet wat je eet, zal een korte pauze heilzaam zijn. Het stelt je lichaam in staat te herstellen en je loopt niet het risico op overtraining.

Vergeet niet jezelf te trakteren, ja je mag een pizza, hamburger of frietjes eten. Zorg er alleen voor dat je totale calorie-inname per week lager is dan wat je nodig hebt. Doe dit echter niet te vaak, maar een hamburger (of wat je maar lekker vindt) smaakt gewoon zoveel lekkerder als je hard gewerkt hebt en het verdiend hebt! Voel je niet schuldig, je zult de volgende keer gewoon wat harder fietsen.

Gezond Afslanken?

  • 40 makkelijk & gezonde recepten
  • Zonder te sporten of honger te lijden
  • Al meer dan 150.000 keer verkocht!

3. Tel elke dag de calorieën

Je hebt een tekort aan calorieën nodig, de gemiddelde man kan ongeveer 2500 aan en de vrouw ongeveer 2200. Het hangt ook af van je lengte. Hoe dan ook, zorg ervoor dat je minder eet, maar wel gezond. Ik consumeerde ongeveer 500 tot 800 minder dan ik nodig had en dit werkt. In combinatie met mountainbiken ging mijn gewicht drastisch en snel naar beneden.

Zorg ervoor dat je tegen het eind van de week gemiddeld 500 calorieën minder eet. Sommige dagen eet je meer en andere dagen minder, afhankelijk van hoe hard je fietst. Minder calorieën innemen in combinatie met mountainbiken is het enige wat ik deed om mijn doel te bereiken.

Een goede manier om bij te houden is door een weegschaal te kopen die nauwkeurig kan meten. Het kan in het begin vervelend zijn, al je eten op een weegschaal te moeten zetten, maar het helpt je echt om te begrijpen hoeveel je precies kunt eten.

Op een gegeven moment krijg je een goed idee van hoeveel te veel is en hoef jij je eten niet eens meer te wegen. Het helpt je ook om elke dag genoeg van de juiste ingrediënten binnen te krijgen zonder jezelf uit te hongeren.

4. Houd bij wat je eet

Koop een weegschaal die nauwkeurig voedsel kan wegen, zodat je weet hoeveel calorieën er in je voedsel naar keuze zitten. Ik sloeg bijvoorbeeld mijn cappuccino over en verving die door thee. Dat bespaarde me 120 calorieën (inclusief de suiker). Eet voldoende fruit en groenten en eet yoghurt voor eiwitten (je spieren hebben die nodig om te groeien en te herstellen).

Let er bij het boodschappen doen op dat je de achterkant leest van de producten die je koopt. Soms lijkt voedsel gezond maar schijn bedriegt. Probeer ook bewerkt voedsel te vermijden, het heeft veel extra ‘ingrediënten’ die je dieet om zeep helpen.

Vergeet niet om af en toe iets te eten wat je echt lekker vindt. Zeker kun je af en toe patat of een hamburger eten, maar zorg er gewoon voor dat je nog steeds een calorietekort hebt of harder traint. Dit geldt niet voor mensen die van koolhydraatarme diëten houden, natuurlijk, er is niet één dieet dat perfect is.  Het beste wat je kunt doen is gezond eten en minderen met suiker. Eet niet als een kind.

5. Vermijd alcohol en frisdrank

Ik hou van een koude af en toe, maar alcohol is gewoon het ergste. Ik kan het me nu veroorloven om een koud biertje te drinken na een intense rit, maar in het algemeen is het beter om alcohol te vermijden. Zeker af en toe een biertje drinken kan geen kwaad, maar blijf zoveel mogelijk uit de buurt van alcohol.

Wat frisdrank betreft, dat is bijna pure suiker. Drink thee, water (ad een beetje citroen) en af en toe een dieetcola. Mensen onderschatten hoeveel calorieën frisdrank bevat en het is killing voor je dieet.

mountainbiken is gezond als je wilt afvallen. voor elke leeftijd
Kijk hem gaan op zijn oude dag

6. Overtrain niet

Het kan ongelooflijk motiverend zijn om snel resultaten te zien, maar een van de grootste fouten die mensen maken is zichzelf opbranden. Ik kan het me voorstellen, ik ging er helemaal in op en kreeg snel resultaten, maar na 4 weken viel ik van de wagen. Ik overtrainde en was te moe. Mijn benen voelden voortdurend pijnlijk aan en mijn trainingen werden inefficiënt.

Ik besloot een pauze in te lassen, maar nog steeds op mijn voeding te letten. Na een week herstelde mijn lichaam zich en ik ging terug naar mijn routine, nou ja ik zwakte hem wat af om mezelf niet weer op te branden. Ik begon wat meer eiwitten te eten en zorgde ervoor dat ik herstelde voor ik weer naar buiten ging.

7. Houd het Duurzaam

Als je er te hard ingaat zul je het moeilijk hebben om zo’n levensstijl vol te houden. Honger jezelf niet uit en overtrain jezelf niet. Je kunt wat meer eten op trainingsdagen en wat minder als je herstelt. Herstel is belangrijk om je mountainbike sessies efficiënt en leuk te houden. Als je geen energie hebt is het beklimmen van een helling een hel.

Er zijn tonnen trackers die je bewust kunnen maken van je eetgewoonten. Ik nam een weegschaal en woog alles wat ik at en telde de calorieën. Op intense trainingsdagen eet ik meer, mijn spieren hebben de brandstof nodig en het helpt om je niet steeds pijnlijk te voelen.

Vergeet niet om jezelf af en toe te trakteren binnen redelijke grenzen. Het moet niet voelen alsof je jezelf straft, maar meer als een leuke manier om wat gewicht kwijt te raken.

8. Weeg jezelf niet elke dag

Pak niet elke dag je weegschaal erbij. Je gewicht varieert elke dag en het kan een obsessie worden. Het kan ronduit demotiverend zijn om na een paar dagen dieet en training meer te wegen. Je bouwt ook spieren op en je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Dit heeft een grote invloed op wat de weegschaal zegt.

Weeg jezelf in plaats daarvan maar één keer per week op hetzelfde tijdstip. Gebruik ook je spiegel, je zult resultaten zien, ook al zegt de weegschaal je iets anders. Op een gegeven moment kun je zelfs aankomen, niet door de calorie-inname maar je spieren beginnen te groeien.

9. Varieer je training

De dagen van rijden binnen een vetverbrandende zone zijn voorbij, HIIT (hoge intensiteit interval training) is waar het om gaat. Je verbrandt meer calorieën, zelfs 24 uur na je training. Fiets gewoon een paar minuten langzaam en geef dan een minuut lang ongeveer 80%-95% en herhaal.Goed nieuws voor trailrijders: trailrijden is intervaltraining. Je moet versnellen, afremmen en herhalen. Mountainbiken is geweldig om een paar kilo’s kwijt te raken!

Lekker in het bos op de mountainbike
Lekker in het bos op de mountainbike

Als je geen trail in de buurt hebt, zijn wegen of grind ook prima. Zorg er alleen voor dat je niet steeds in hetzelfde tempo fietst. Je lichaam raakt er na verloop van tijd aan gewend en het wordt minder efficiënt. HIIT helpt je om je lichaam te laten wennen aan je ritten en het is erg vergevingsgezind in vergelijking met HIIT training bij het hardlopen.

Als je voelt dat je benen pijnlijk worden overweeg dan om minstens een keer per week naar de sportschool te gaan. Doe wat core training, train je bovenlichaam en je kunt altijd een beendag overslaan. Je traint je benen al als je fietst en ze kunnen wel een pauze gebruiken.

10. Rijd met je mountainbike naar je werk

Ik doe dit vaak, maar ik heb het geluk dat mijn werk een ritje van 45 minuten (intensief) is. Ik trek gewoon mijn mountainbike kleding aan en fiets als een bezetene. Op het werk sla ik onder de douche en voel me geweldig als ik aan mijn bureau ga zitten. Het helpt me echt om efficiënter te werken en ik kan langer gefocust blijven. Ik pak zelfs mijn fiets als het regent.

Op de terugweg fiets ik meestal iets langzamer, maar genoeg om het een training te noemen. Op de een of andere manier heb ik het probleem dat ik niet langzaam kan fietsen, ik moet gewoon snel blijven gaan. Als ik thuis kom hoef ik niet naar de sportschool of zo, wat me wat tijd scheelt. Als je besluit dit te doen zorg dan dat je een noodreparatie setje bij je hebt. Een lekke band is geen bueno als je op weg bent naar je werk.

een goede mountainbike
Een goede mountainbike

11. Koop een degelijke mountainbike

Een goede mountainbike is er een die goed past en kwaliteitsonderdelen heeft. Koop geen goedkope fiets, hij zal niet lang meegaan en een frustrerende rit worden. Reken op minstens 1000 euro voor een goede mountain bike. Hardtails zijn goedkoper dan full suspensions.

Ga naar je plaatselijke fietsenwinkel (als het een goede is) of kijk of je een goede deal kunt krijgen voor een tweedehands mountain bike. Bekijk mijn gids over hoe je een gebruikte mountainbike kunt kopen om jezelf veel geld te besparen.

Rijden op een goede mountainbike zal je helpen om gemotiveerd te blijven. Vroeger reed ik op een oudje maar toen ik eenmaal een fatsoenlijke mountain bike had was ik verslaafd. Rijden voelde altijd als een strijd, maar toen ik eenmaal een nieuwe fiets had kon ik niet wachten om er weer op uit te trekken.

12. Drink veel water

Neem veel water mee tijdens je rit. Ik moest mezelf echt dwingen meer water te drinken en na een tijdje raakte ik eraan gewend. Het helpt je op gang tijdens je rit en is gewoon een gezonde zaak om te doen.

13. Begin in de lente of zomer

De winter is hier deprimerend, dus tip dit is alleen voor die mensen. Je gaat in het donker naar je werk en komt in het donker thuis. Ik kan er een tijdje tegen, maar na een paar maanden heb ik het gewoon gehad. Persoonlijk had ik dit niet in de winter gekund, zeker is het de perfecte tijd om dat strandlichaam voor de zomer te krijgen, maar het gebrek aan licht deprimeert me. Het lukte me altijd niet om in de winter te beginnen.

Als de lente is uitgelopen is het tijd om op je mountain bike te gaan rijden. Meer zonlicht, meer vitamine D, gewoon alles beter. Ik heb in de zomer minder slaap nodig en voel me energieker. Als je herkent wat ik beschrijf, begin dan zodra het weer beter wordt met fietsen, het is een enorme motivatieboost. De bossen zijn levendig, vogels zingen, alles is groen en het verheft je geest gewoon in het algemeen.

14. Behoud je levensstijl

Het gevaar van snel willen afvallen is opblazen als een ballon als je je doel bereikt hebt. Je moet blijven letten op wat je eet en blijven fietsen op je mountainbike om in vorm te blijven. De manier waarop ik het deed is vaak niet de beste manier. Zeker verloor ik veel gewicht, maar de echte uitdaging is om niet weer aan te komen.

Ik verminder de biertjes en pizza’s, train vaker en fiets nog steeds minstens 2 keer per week. Op het moment dat ik daarmee stop kom ik in een mum van tijd weer aan.

Het gaat erom je levensstijl te veranderen, gezond te eten, niet te veel te drinken en gevarieerd te eten. Regelmatig bewegen en vooral als je er geen zin in hebt. Je gedrag veranderen is veel uitdagender dan afvallen. Dus blijf op je mountainbike rijden en sla de paden in. Het is plezier en lichaamsbeweging tegelijk!

Gezond afslanken?

Begin een nieuw leven en wacht niet te lang!

Geef een reactie