Crossfit en Afvallen – De Voor- en nadelen

Helpt Crossfit met afvallen? Het in geen verrassing dat de meesten van ons altijd zoek zijn naar manieren om af te vallen. We zijn altijd opzoek naar de meest effectieve manier om extra kilo’s kwijt te raken, zeker als de zomer nadert.

Veel mensen wenden zich om deze reden tot CrossFit, wat over het algemeen een goede manier in om snel af te vallen.

Hoewel het voor de meeste mensen bekend in dat CrossFit helpt met afvallen en het opbouwen van spieren, blijft één vraag terug komen. Helpt CrossFit ook met het kwijtraken van mijn buikvet?

Al deze vragen en meer gaan we verder uitleggen in dit artikel!

Wat is CrossFit?

CrossFit is een samenstelling van verschillende spieroefeningen zoals gewichtheffen, powerliften, gymnastiek en atletiek. Als je deze activiteiten combineert onder één trainingsvorm wordt het CrossFit genoemd. 

CrossFit is een vorm van fitnessen, volgens verschillende trainers gaat het verder dan alleen vet verbranden of spiermassa opbouwen. Gedurende de training wordt er op een hoge intensiteit en functionele bewegingen op een gevarieerde manier uitgevoerd.

“De filosofie achter Crossfit is om niet te specialiseren in één specifiek onderdeel omdat dit tot een eenzijdige fysieke ontwikkeling zou leiden.”

Helpt CrossFit je bij het afvallen?

Als je wilt afvallen en slanker wilt worden is CrossFit een goede oplossing. Omdat het variatie heeft van krachten training en atletiek en met hoge intensiteit wordt uitgevoerd.

crossfit-training
Oefening in de sportschool

Een gemiddelde ‘CrossFitter’ verbrand ongeveer 2700 calorieën per week en traint gemiddeld 5 uur en 15 min per week, wat een aanzienlijke hoeveelheid calorie verbranding is.

Tijdens het crosfitten verbrand je vet en bouw je spieren op, laat je daarom niet misleiden door de weegschaal. Je kunt afvallen worden zonder dat het getal op je weegschaal verandert. Een betere manier om te zien hoeveel je vooruit bent gegaan is door voor-en-na foto’s te maken. 

Belangrijk tijdens het afvallen in dat je op je voeding let en gezonde gewoontes opbouwt zoals wandelen, als je naast het trainen blijft vasthouden aan je oude gewoontes zul je weinig verandering zien.

Crossfit handboek lezen?

 • 8 weken programma
 • Meer kracht én een beter uithoudingsvermogen
 • Voor zowel beginners als gevorderde sporters geschikt

Hoeveel calorieën verbrand je met crossfit oefeningen?

Hieronder vind je een fictieve tabel die het gemiddelde aantal calorieën weergeeft dat iemand kan verbranden tijdens verschillende Crossfit-oefeningen. Let op: de daadwerkelijke verbrande calorieën kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals lichaamsgewicht, intensiteit van de oefening, leeftijd, geslacht en algemene fitheid. Deze tabel dient slechts als een algemene schatting.

OefeningDuur (minuten)Gemiddeld aantal kcal
Burpees10100
Kettlebell Swings1080
Box Jumps1090
Wall Balls1085
Deadlifts1070
Rope Climbing10120
Push-ups1060
Rowing (roeimachine)10100
Double-unders (springtouw)10110
Squats1070

Verbrandt CrossFit vet en bouwt het spieren op?

Er zijn een paar manieren waarop CrossFit je helpt vet te verbranden en spieren op te bouwen. CrossFit trainingen zijn zeer intensief, snel, en opgebouwd rond samengestelde oefeningen zoals squats, burpees, en push-ups. Ze bevatten bewezen vetverbranding methoden waarvan hoge intensiteit interval training er een is.

Voordelen van CrossFit

Er zitten veel meer voordelen aan crossfit dan alleen afvallen. 

CrossFit verbrand veel calorieën in korte tijd

Er zijn studies die aantonen dat sprinten, circuit training, en andere trainingsmethoden met hoge intensiteit beter werken voor calorie- en vetverbranding dan joggen met lage intensiteit, zwemmen, en aerobicslessen. Deze trainingsmethoden zijn verwerkt in CrossFit trainingen.

Volgens een recente studie brengen CrossFit trainingen met hoge intensiteit het naverbranding effect op gang. Als je hard traint, blijft je metabolisme nog enkele uren verhoogd en verbrandt daarbij meer calorieën. Dit staat bekend als excess post-exercise oxygen consumption of EPOC

CrossFit verhoogt insulinegevoeligheid

Als je koolhydraten eet, produceert je lichaam het hormoon insuline zodat het de ontstane glucose uit je bloed naar je spieren kan verplaatsen. Als er ongebruikte glucose overblijft wordt die omgezet in vet. 

Als je niet actief bent en veel lichaamsvet hebt, vermindert de werkzaamheid van insuline en word je resistent tegen insuline. CrossFit verhoogt je insulinegevoeligheid en verlaagt je bloedglucosespiegel en dat zorgt voor een betere vordering voor vetverbranding.

Voordelen van Crossfit als je wilt afvallen

Crossfitten kan helpen met afvallen, maar helpt je vooral met het verlagen van je vetpercentage en aan het opbouwen van de spieren. Tijdens het crosfitten verband je vet en bouw je spieren op voor een gezonde samenstelling van je lichaam. 

Dit betekend in de praktijk dat als je op de weegschaal gaat staan niet altijd het idee hebt dat crossfitten effect heeft, de kans is groot dat je niet heel veel kilo’s kwijt raakt maar dat je vet wordt omgezet in spieren.

 • CrossFit bouwt spieren op om de stofwisseling te stimuleren. CrossFitters kunnen verwachten dat ze kracht opbouwen en hun spiermassa vergroten. De grootste verandering is een verandering in zijn lichaamsvet en spiermassa. Een verbeterde lichaamssamenstelling helpt je lichaam er niet alleen slanker en strakker uit te zien, maar helpt je ook een gezonde stofwisseling te behouden.
 • CrossFit verbrandt calorieën. Als de oefeningen goed worden uitgevoerd, zijn trainingen met hoge intensiteit zoals CrossFit extreem zwaar. De American Council on Exercise (ACE) meldt dat mannen 15-18 calorieën per minuut kunnen verbranden en vrouwen 13-15 calorieën per minuut bij het doen van de workouts.2 Deelnemers die met een hoge intensiteit werken verbranden de hele dag meer calorieën door EPOC.
 • Oefeningen zijn snel en efficiënt. Voor gezonde mensen die al weten hoe ze typische CrossFit oefeningen moeten uitvoeren, zijn de aangeboden workouts zowel snel als doeltreffend. Als je een drukbezette persoon bent die met lichaamsbeweging probeert af te vallen, kunnen korte trainingen je helpen je oefenprogramma op schema te houden.
Kettlebell crossfit
Kettlebell crossfit

Voordelen van crossfit voor vrouwen

Crossfit biedt zowel mannen als vrouwen tal van voordelen, maar er zijn enkele specifieke voordelen die vrouwen in het bijzonder kunnen aanspreken:

 1. Verbeterde botdichtheid: Vrouwen hebben een hoger risico op osteoporose naarmate ze ouder worden. Gewichtdragende oefeningen, zoals die in Crossfit, kunnen helpen de botdichtheid te verhogen en het risico op botgerelateerde aandoeningen te verminderen.
 2. Verhoogde spierdefinitie: Crossfit kan vrouwen helpen een meer gedefinieerd en getoned lichaam te krijgen. Terwijl traditionele cardiotraining kan helpen bij het afvallen, helpt krachttraining, zoals in Crossfit, bij het opbouwen van spiermassa, wat resulteert in een strakker uitziend lichaam.
 3. Hormonaal evenwicht: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals Crossfit, kan helpen bij het reguleren van hormonen, wat met name gunstig is voor vrouwen die te maken hebben met PMS of menopauze symptomen.
 4. Zelfvertrouwen en empowerment: Het overwinnen van uitdagende workouts en het bereiken van nieuwe persoonlijke records kan het zelfvertrouwen van een vrouw enorm versterken. Veel vrouwen melden dat ze zich bekrachtigd en zelfverzekerder voelen na het beoefenen van Crossfit.
 5. Sociale gemeenschap: Crossfit boxen (gyms) staan bekend om hun hechte gemeenschappen. Vrouwen kunnen profiteren van de sociale interactie en steun van andere vrouwen die dezelfde fitnessdoelen nastreven.
 6. Vetverlies en metabolisme: Crossfit kan helpen het metabolisme te versnellen, wat resulteert in een efficiëntere vetverbranding. Dit is vooral gunstig voor vrouwen die willen afvallen of hun lichaamssamenstelling willen verbeteren.
 7. Functionele kracht: De functionele bewegingen in Crossfit simuleren bewegingen die we in het dagelijks leven maken, zoals tillen, duwen, en trekken. Dit kan vrouwen helpen in hun dagelijkse activiteiten en taken.
 8. Mentale veerkracht: Naast de fysieke voordelen, helpt Crossfit vrouwen ook mentaal sterker te worden. Het doorwerken van uitdagende workouts en het overwinnen van mentale barrières kan de algehele mentale veerkracht en doorzettingsvermogen verbeteren.

Samenvattend biedt Crossfit vrouwen niet alleen fysieke voordelen, maar ook mentale en emotionele voordelen. Of het nu gaat om het verbeteren van de lichaamssamenstelling, het opbouwen van gemeenschap, of het versterken van de mentale veerkracht, Crossfit heeft veel te bieden aan vrouwen van alle leeftijden en fitnessniveaus.

Crossfit handboek lezen?

 • 8 weken programma
 • Meer kracht én een beter uithoudingsvermogen
 • Voor zowel beginners als gevorderde sporters geschikt

Crossfit lichaam man: Wat kunnen mannen verwachten?

Het beoefenen van Crossfit heeft een merkbare impact op het mannelijke lichaam, waarbij de resultaten variëren afhankelijk van iemands beginpunt, consistentie in training en voeding. Toch zijn er enkele algemene veranderingen die veel mannen opmerken na het regelmatig beoefenen van Crossfit:

 1. Toegenomen spierdefinitie: Een van de meest opvallende veranderingen is de toename van spierdefinitie. Mannen die Crossfit beoefenen, merken vaak dat hun schouders breder worden, hun borstspieren meer gedefinieerd raken en hun armen en benen meer getoned en gespierd worden.
 2. Vermindering van lichaamsvet: Door de hoge intensiteit en de combinatie van kracht- en conditietraining helpt Crossfit bij het verbranden van lichaamsvet. Veel mannen zien een afname van buikvet en een duidelijker zichtbare sixpack na verloop van tijd.
 3. Functionele kracht: In tegenstelling tot traditionele bodybuilding, legt Crossfit de nadruk op functionele kracht. Dit betekent dat mannen niet alleen esthetische voordelen zien, maar ook een toename van hun daadwerkelijke kracht in dagelijkse bewegingen en activiteiten.
 4. Bredere rug en sterkere postuur: Oefeningen zoals pull-ups, deadlifts en snatches dragen bij aan de ontwikkeling van een brede rug en een sterkere core. Hierdoor verbetert het algemene postuur en krijgt men een meer atletische uitstraling.
 5. Grotere beenkracht: Door oefeningen zoals squats en box jumps zullen mannen een toename in beenkracht en -omvang opmerken. Dit leidt tot krachtigere benen en een betere stabiliteit.
 6. Flexibiliteit en mobiliteit: Crossfit omvat ook stretchen en mobiliteitsoefeningen, wat leidt tot een betere flexibiliteit. Mannen kunnen merken dat ze leniger worden en minder last hebben van stijfheid.
 7. Verminderd risico op blessures: Door de focus op functionele bewegingen en een correcte vorm, kunnen mannen die Crossfit beoefenen een verminderd risico op blessures in hun dagelijks leven ervaren.

Het “Crossfit lichaam” voor mannen is dus niet alleen esthetisch aantrekkelijk maar ook functioneel sterk, flexibel en veerkrachtig. Hoewel resultaten variëren, kunnen mannen die zich inzetten voor hun training en voeding aanzienlijke transformaties in hun lichaam en algehele gezondheid verwachten.

Crossfit mannen en lichaam

Nadelen van CrossFit 

Hoewel sommige mensen succes hebben met CrossFit om af te vallen, zijn er ook nadelen die het de verkeerde keuze kunnen maken voor sommige mensen die proberen af te slanken.

 • Hoog uitvalpercentage: CrossFit is voor veel mensen te intens. Bovendien erkennen veel deskundigen ook dat je misschien afhaakt omdat het te moeilijk is. Als gewichtsverlies je doel is, dan moet je een programma vinden dat je voor de lange termijn kunt volhouden.
 • Intense cultuur: Het competitieve karakter van CrossFit training kan overweldigend zijn voor sommige mensen, vooral voor hen die nieuw zijn met lichaamsbeweging. Als je te geïntimideerd bent om regelmatig volledig mee te doen, zul je waarschijnlijk geen lange termijn resultaten zien.
 • Aanpassingen duren langer: Mensen die nieuw zijn met lichaamsbeweging, lange tijd niet regelmatig hebben gesport of blessures moeten opvangen, zullen de oefeningen moeten aanpassen om veilig en gezond te blijven. Dit kan te veel tijd in beslag nemen. Hoewel iedereen CrossFit kan doen, zou niet iedereen CrossFit moeten doen.
 • Risico op verwondingen: CrossFit trainingen omvatten vaak risicovolle activiteiten. In combinatie met de druk om tegen de klok of tegen andere atleten te strijden kunnen de oefeningen veel deelnemers in gevaar brengen voor verwondingen.

Is Crossfit geschikt als je wilt afvallen? 

Je inzet zal van grote invloed zijn op hoe lang het zal duren voor je resultaat ziet. Het hangt ervan af of je je aan je trainings- en voedingsplan zult houden, of trainingen zult overslaan en zult eten wat je wilt. 

Enkele onmiddellijke resultaten die je zult merken zijn toegenomen kracht, uithoudingsvermogen, en lenigheid. Na ongeveer 2 tot 3 weken van toegewijd trainen zou je een verbetering van je vaardigheden en spierdefinitie moeten zien.

Resultaten op lange termijn zullen een gezonde, op fitness gerichte levensstijl zijn. Als je ongeveer een jaar aan fitness gedaan hebt, zul je een paar voordelen op lange termijn zien, bijvoorbeeld gewichtsverlies, strakkere spieren, en grotere atletische mogelijkheden. 

Ieder mens is anders, heeft een ander niveau van inzet en lichaamstype, dus het is moeilijk te zeggen wanneer je de resultaten zult merken die je wilt. CrossFit trainers houden je gemotiveerd, geven de trainingen vorm die bij je past, en geven je advies zodat je sneller vooruitgang kunt boeken. 

Crossfit handboek lezen?

 • 8 weken programma
 • Meer kracht én een beter uithoudingsvermogen
 • Voor zowel beginners als gevorderde sporters geschikt

Geef een reactie