Is augurk gezond?

Zijn augurken gezond? Zure augurk is vaak te vinden als plakjes tussen een hamburger, en is voor veel zwangere vrouwen de favorieten snack of tussendoortje.

In dit artikel kom je erachter of augurk gezond voor je is.

Wat is een augurk?

De augurk is een vrucht van de plant uit de komkommerfamilie die in azijn en/of pekel wordt ingelegd wat zorgt voor de zure smaak.

Augurken lijken op komkommers, maar hebben kleinere vrucht en een dunnere schil. Ze hebben een diameter van 6 tot 20 centimeter.

De augurk heeft weinig smaak van zichzelf, het wordt ingelegd in zuur tot de komkommersmaak in het geheel ontbreekt. In de supermarkt bevat een augurk in pot vaak hetzelfde zuur waarin die is gepekeld.

Hoe worden augurken gemaakt?

Een echte zure augurken worden net iets anders gemaakt kromme komkommers. Het teel en oogst proces is vergelijkbaar met die van de kleine komkommer.

De komkommers worden na de teelt bewerkt met een proces dat pekelen heet, wat ervoor zorgt dat de vrucht tot een augurk wordt gemaakt.

Is een augurk gezond?

De reden dat augurk gezond is omdat het weinig calorieën en vet bevat, en veel voedingsstoffen bezit zoals vitamine C en calcium.

Augurken bevatten probiotica, wat nuttige bacteriën zijn die de darmgezondheid kunnen verbeteren.

Hoewel augurken van komkommersoorten worden gemaakt, verschillen ze enigszins van rauwe komkommers wat hun gehalte aan voedingswaarden betreft.

In augurken zit over het algemeen meer vitaminen en vezels dan komkommers, maar bevatten ook suiker of natrium, wat hun voedingswaarde in sommige gevallen verlaagt.

Weinig Calorieën

Wanneer je augurken eet krijg je minder calorieën binnen, 100 gram augurken bevat namelijk maar 17 kcal. Wat ontzettend weinig is, een prima snack of tussendoortje als je gezond bezig wilt zijn.

Per merk verschilt het hoeveel suiker er is toegevoegd, wat een grote invloed kan hebben op de hoeveelheid calorieën.

Vitaminen in Augurken

Augurken bevatten veel vitaminen en mineralen, waaronder vitamine A, C en vitamine K.

Elke vitamine heeft zijn eigen voordelen, enkele voordelen zijn: ondersteuning van het immuunsysteem, bescherming tegen vrije radicalen (antioxidanten) , en het behouden van een gezonde huid.

Vitamine K is belangrijk voor bloeddruk, bloedstolling en botstofwisseling. Zodat een klein wondje of blessures sneller herstellen. Een te kort van dit stofje kan ervoor zorgen dat wondjes langer blijven bloeden.

Ook zorgt vitamine k ervoor dat calcium bij je botten komen en daar blijven, wat zorgt voor sterkere botten. Eén augurk bevat maar liefst 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van dit mineraal.

Voedingsstoffen in augurk

Voedingstoffen die in de augurk gezond maakt vind je in het onderstaande voedingswaarde tabel:

Voedingswaarden in 20 gram AugurkHoeveelheid
Energie5 kcal
Vet0 g
– waarvan verzadigd0 g
Koolhydraten1,1 g
– waarvan suikers1 g
Vezels0,2 g
Eiwit0,2 g
Zout0,2 g
Hoeveelheid voedingswaardes in 20 g augurk

De augurk: de voor- en nadelen van de zure bom

Augurken vindt je vaak terug op een borrelplank, naast een zak chips of een blokje kaas. Wat niet de gezondste optie is tijdens het afvallen.

Een voordeel is dat augurken gezond zijn omdat ze in vergelijk tot andere snacks op het borrelplankje geen vetten bevatten.

Een zure augurk tussen een plakje ham of gesneden op je brood met kaas kan geen kwaad.

Of een augurk gezond is kan erg verschillen of je de zoetzure variant of de zure variant koopt, let daarom goed de voedingswaarde die op het etiket staan.

Zoetzuur smaakt misschien wel lekkerder, maar bevatten veel meer suiker en vaak ook zout

Veel zout

Augurken hebben een hoog zoutgehalte. Dat komt dat tijdens het pekel-proces de komkommer in een bak zoutwater gelegd. Naast azijn en andere kruiden en jodium.

Een nadeel van augurken eten is dat bij sommige varianten veel zout is toevoegt, per augurk kan je wel tot 1,6 gram binnen krijgen. Wat al 25 procent is van de maximale dagelijkse inname.

Hoeveel zout er aan augurken wordt toegevoegd verschilt per merk, 100 gram augurken bevatten 0,3 tot 1,6 gram zout.

Volgens de hartstichting is de maximale zout inname voor een volwassenen is 6 gram. Te veel zout eten, kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Wat is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Mensen die augurken vaak nuttigen als tussendoortje wordt dus aangeraden om goed het etiket te bekijken, hoeveel zout is toegevoegd, het kan nierschade veroorzaken bij overmatig gebruik.

Natrium

Natrium is een elektrolyt dat helpt de vochtbalans in het lichaam te reguleren en zorgt voor een normale bloedstolling. Het speelt ook een rol bij de zenuw- en spierfunctie.

Natriumarme augurken zijn dus een beter tussendoortje voor de zwangere vrouw, om te voorkomen dat ze te veel van dit stofje op eet.

Het voedingscentrum adviseert een maximale hoeveelheid van 2,4 gram natrium per dag te consumeren, een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 1,5 gram. Te veel natrium kan zorgen voor een te hoge bloeddruk.

Een gezonder alternatief is dus de natriumarme variant. Een goed idee om je augurk gezond te maken is om minder zout toe te voegen. Koop je een grote pot augurken? Let dan goed op het etiket op de hoeveelheid zout.

Voor medische informatie, vraag altijd eerst je huisarts. Het is een slecht idee om zelf met je voeding

Welke augurken zijn het beste om te eten?

Om erachter te komen welke augurken het beste zijn om te eten, is het verstandig om de voedingswaarden op het product label te bekijken. Hoeveel calorieën en suiker een merk heeft kan invloed hebben op welk augurken merk het beste voor jou is om gezond als je gezond eet.

Zoals eerder benoemd kunnen augurken natrium bevatten, hoeveel dat is verschilt per merk en hoeveel toegevoegd zout het mengsel bestaat.

Als we kijken naar 2 merken die te kopen zijn in de supermarkt, kunnen de voedingswaarden erg verschillen van elkaar.

Tabel hier

Hoelang kan je augurken bewaren?

Een pot augurken kan tot twee jaar lang in een koel en donkere plek bewaard worden, zolang ze niet zijn geopend.

Wanneer de pot wel is geopend kan je het gerust een paar maanden in de koelkast bewaren, wat een maximale tempratuur heeft van 7 graden.

Augurken bevatten namelijk genoeg zuur, wat ervoor zorgt dat eten niet bederft.

Augurk zelf inmaken (In eigen keuken)

Wist je dat je zelf augurk kan maken in je eigen keuken? Je hebt er niet meer dan 5 ingrediënten voor nodig.

Om in je eigen keuken augurk natuurlijk te maken heb je nodig:

  • Komkommers

  • Azijn

  • Schoon water

  • Suiker

  • Kruiden

Een voorbeeld van een paar kruiden die je kan gebruiken zijn: laurierblaadjes, dille, tijm, rozemarijn, peperkorrels, knoflook en niet te vergeten mosterdzaad. Ook kan je groentes toevoegen,

Doe de azijn, het water en de suiker in een pan, en breng dit aan de kook.

Voeg eventueel smaakmakers aan het mengsel toe, en laat het ongeveer 8 minuten koken. Zorg er wel voor dat de suiker helemaal opgelost is.

Vul je jampotten met komkommers en voeg dit mengsel tot aan de rand van de jampotten. Doe de deksel erop, en zet de potten ondersteboven op een theedoek, en laat het afkoelen.

Als het geheel is afgekoeld kan je de augurken in de koelkast bewaren, en genieten van dit verfrissend hapje.

Geef een reactie