Waarom Wokken Gezond en Lekker is (Voor vitaminen)

Heb je een drukke agenda en toch zin om te koken met lekker en gezonde ingrediënten? Dan is wokken wellicht iets voor jou, met een kort bereidingstijden kan je al snel iets lekkers en gezond op tafel zetten.

Olie in de pan, een groentepakket en een handje taugé erbij en tien minuten later is de maaltijd klaar. Door te roerbakken blijven de natuurlijke smaak, vitaminen en voedingstoffen van groenten bewaart, een van de snelste en gezondste manieren van koken.

Wokken is populair vanwege de verse ingrediënten, korte bereidingstijden en smakelijke kruiden en sauzen. De ingrediënten worden in de wok in kleine hoeveelheden olie sterk verhit, we zijn laatste jaren massaal aan het wokken geslagen.

Roerbakken wordt vaak aangeprezen als de ideale oplossing voor de gehaaste mens, benieuwd waarom wokken- of roerbakken zo gezond en lekker is? In dit artikel leggen wij het je uit.

Wat is Wokken?

Wokken is meestal een super hete pan olie op hoog vuur, terwijl je je eten bakt en regelmatig omschept- schudt of ‘roert’. Daarom wordt het ook wel roerbakken genoemd.

Voorbeeld van wokken
Wokken op hoog vuur, zodat de vitamines in de ingrediënten blijven.

Een kenmerkende eigenschap van roerbakken is dat de temperatuur hoger blijft dan de kooktemperatuur van water en door de vorm van de wok het contactoppervlakte groot zodat het vrijkomende vocht direct verdampt.

Waarom is wokken of roerbakken gezond?

Wokken is gezond omdat de groenten of vlees niet word gekookt, maar op hoge tempratuur in korte tijd wordt gegaard.

De meeste vitamines in groenten gaan verloren door water, en giet je weg met het kookvocht. Wij zijn vaak gewend om eerst iets te koken in water, waardoor de meeste smaak en vitamines uit de ingrediënten gaan.

Door de korte bereidingstijd tijdens het wokken blijven de vitaminen vezels en smaken in de ingrediënten, waardoor ze hun gezonde eigenschappen behouden. Daarnaast heb je bij een goede wokpan maar een kleine hoeveelheid olie nodig (beter voor je cholesterolgehalte).

Wokken kan met heel veel soorten producten, zoals vis, vlees, gevogelte en zelfs vegetarische producten. Tijdens het roerbakken kan je prima vetarme ingrediënten gebruiken, ze zijn vaak net zo lekker

Door een gezonde combinatie van groenten en eiwitten zet je door te roerbakken een beter vetarm gerecht eenvoudig, snel en lekker op tafel.

Gezond wokken met groenten
Wokken met groenten

Goed roerbakken is belangrijk

Om goed te kunnen roerbakken moet je zorgen dat je wok heet is. Dit is nodig om alle ingrediënten in korte tijd te garen.

“Het is belangrijk dat je de techniek goed toepast, anders hou je na het wokken geen vitaminen over”

Je kan bijna alles roerbakken, van vlees tot vis, en alle soorten groenten zoals paprika, prei, champignons, ui paksoi, pepers, taugé en broccoli kan je allemaal bakken in een wokpan.

Zorg dat de pan op heet vuur is en aal een beetje sist voordat je gaat bakken, het is van belang dat je snel roerbakt. Doe dit in een scheutje olie, bij voorkeur een plantaardige olie.

Veel plantaardige oliën zoals zonnebloem olie, kunnen heter worden dan olijfolie of sesamolie. Je kan verschillende oliën toevoegen aan je wok-gerechten, maar doe dit op het einde van je kooktijd.

Gezond Afslanken?

  • 80+ lekkere koolhydraatarme recepten die snel klaar zijn
  • 7 complete weekmenu’s
  • Afvallen tot wel 2 kilo per week
  • Meer dan 100.000 exemplaren verkocht

Wok en Roerbak Tips

Tijdens het roerbakken kunnen er genoeg dingen fout gaan. De moeilijkheid van het wokken is dat alle verschillende groenten tegelijk gaar moeten zijn. hier een paar tips voor tijdens het koken:

  • Kleine stukjes: Hoe groter het product, hoe langer iets moet garen.
  • Snij je ingrediënten even groot: als al je producten dezelfde grootte zijn is de garing gelijkmatig.
  • Ingrediënten klaarleggen, voordat je de wok verwarmt. Zo voorkom je dat je teveel tegelijk aan het doen bent en iets verbrandt.
  • Droge producten, om spetterend olie te voorkomen wat heel gevaarlijk kan zijn. Bovendien wil je wokken en niet koken.
  • Zorg dat je wok heet is: Je hoort een knetterend geluid in je wok als het heet genoeg is. Bij een sissend geluid is je wok nog niet heet genoeg.
  • Varieer je wok gerechten, door verschillende oliën te gebruiken. Je kunt zonnebloemolie of olijfolie te veranderen naar pindaolie, koolzaadolie of kokosolie, om de smaak van je gerecht te veranderen.

Gezond afslanken?

Begin een nieuw leven en wacht niet te lang!

Geef een reactie