Is Sesamzaad Gezond? (Geneeskracht & Voedzaam)

Sesamzaad is één van de gezondste zaden wat wij mensen kennen. Wist jij dat deze kleine olierijke zaadjes waarschijnlijk de eerste plantaardige olie die de mensheid gebruikte? De schil geeft de zaden een goudbruine tint, die boordevol vitaminen zit.

Maar hoeveel van dit zaad heb je nodig om gezond te leven? In dit artikel bespreken wij alle gezondheidsvoordelen van sesamzaad.

Waar komt Sesamzaad vandaan?

Sesamzaad is een van de oudste gewassen ter wereld, waar veel religieuze teksten en fabels over zijn geschreven. In het oude Egypte noemde ze het sesemt, en werd het gezien als een geneeskrachtige plant.

Er word gedacht dat de mensheid al meer dan 4000 jaar geleden sesamzaad gebruikten. De Egyptenaren en Perzen vermaalden de zaden tot meel, en werd met veel honing gegeten.

In het oude Egypte werd gezegd dat je daar langer mooi van blijft. Een paar honderd jaar later, tijdens oorlogen in de Romeinse tijd werden sesamzaadjes bewaard voor soldaten. Die kracht nodig hadden om hun zware taken te overleven. Ze werden er naar eigen zeggen, sterker en strijdlustiger en gezonder van.

In het Latijn werd sesamzaad Sesamum indicum genoemd, een veelgebruikte synoniem is Sesamum orientale.

Geneeskrachtige werking van Sesamzaad

De geneeskrachtige werking van sesamzaad helpt om sommige verschijnselen van ziektes te verminderen of zelfs te voorkomen. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

 • reumatoïde artritis
 • hoge bloeddruk
 • kanker
 • leverproblemen
 • migraine
 • astma
 • eczeem
 • botziekten
 • slapeloosheid tijdens de overgang

Wanneer alle gezondheidsvoordelen van dit zaadje wit op noemen of -schrijven, zou dit een heel boekwerk worden. Later duiken wij nog in de geneeskrachtige voordelen van dit gewas.

Vitaminen en Mineralen in Sesamzaad

Sesamzaad is rijk aan gezonde vitamines, mineralen onverzadigde vetten en voedingsvezels. De zaden bevatten veel calcium, fosfor magnesium en zink, allemaal mineralen die helpen om je botten sterk te houden.

Sesamzaad is voedzaam en zit vol vitaminen en mineralen
Sesamzaad

In een kopje sesamzaad zit meer calcium dan in een kop melk van hetzelfde formaat. Het is dus een uitstekende bron van plantaardige eiwitten en mineralen.

Sesam heeft een hoog aantal vitaminen uit de b-series zoals: Niacine (B3), foliumzuur (B11), thiamine  (B1), pyridoxine (B6) en riboflavine (B2).

Voedingswaarden per 100 gram sesamzaadHoeveelheid
Energie630 kcal
Vet55 g
– Waarvan verzadigd8 g
Koolhydraten6 g
Suikers0 g
Vezels3 g
Eiwit26 g
Zout0,1 g
Calcium975 mg
Ijzer14,7 mg
Magnesium351 mg
Fosfor629 mg
Kalium468 mg
Hoeveelheid voedingswaarden van 100 gram sesamzaad

Gezondheidsvoordelen van Sesamzaad (Eigenschappen)

Er is een reden waarom mensen al sinds de prehistorie sesamzaadjes over de hele wereld kweken en voor meerdere toepassingen gebruiken, zoals fythotherapie. De gezondheidsvoordelen van sesamine en sasamoline, twee stoffen met veel antioxidanten die naar het zaad vernoemd zijn.

Helpt kanker te voorkomen

Sesamzaad bevat een grote hoeveelheid aminozuur tryptofaan en vezels, aminozuur tryptofaan is een stof die onder meer kanker bestrijdende eigenschappen heeft. Dit is gebleken uit een wetenschappelijk onderzoek.

Tryptofaan is ook te koop als supplement, maar als je natuurlijke zaden eet krijg je veel diverse gezonden voedingsstoffen binnen. Drie eetlepels (30 gram) ongepelde sesamzaadjes leveren 3,5 gram vezels op. Wat 12% is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Vezels staan bekend om hun ondersteuning van de spijsvertering. Daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen dat vezels een rol kunnen spelen bij het verminderen van het risico op hartaandoeningen, bepaalde vormen van kanker, obesitas en diabetes type 2.

Tegen Cholesterol, Hart & Vaatziekten

Onderzoek wijst uit dat het eten van meer meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten in verhouding tot verzadigde vetten kan helpen cholesterol te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verminderen.

Geneeskrachtige werking van Sesamzaad, wat gezondheidsvoordelen oplevert.
Geneeskrachtige werking van Sesamzaad, wat gezondheidsvoordelen oplevert.

Sesamzaad bestaat uit 15% verzadigd vet, 41% meervoudig onverzadigd vet en 39% enkelvoudig onverzadigd vet. Sommige studies suggereren dat het regelmatig eten van sesamzaadjes kan helpen bij het verlagen van hoge cholesterol en triglyceriden – risicofactoren voor hartaandoeningen

Het mono onverzadigde omega 9-vetzuur in sesamzaad is een natuurlijke bloedverdunner, verder helpt het om cholesterol minder snel te laten oxideren aan de wanden van de bloedvaten. Voor een effectieve medische werking

Sesamzaad kan helpen bij het verminderen van risicofactoren voor hartziekten, waaronder verhoogde triglyceriden- en “slechte” LDL-cholesterolwaarden.

Toen 38 mensen met hoge bloedlipiden gedurende 2 maanden dagelijks 5 eetlepels (40 gram) gepelde sesamzaadjes aten, ondervonden zij een vermindering van 10% in “slecht” LDL-cholesterol en een vermindering van 8% in triglyceriden in vergelijking met de placebogroep.

Sesamzaad gezond gebruiken (tips)

Sesamzaad is een geheel veilig product met veel gezonde toepassingen, er zijn een aantal manieren om deze zaadjes te gebruiken.

De eenvoudigste manier om sesam binnen te krijgen is om een tahin te maken. Tahin is gemalen sesampasta, die op je brood kunt doen. Maar is ook perfect om je favoriete stuk vlees of vis mee te marineren, of zelfs je dressing mee op smaak te brengen.

Ingrediënten voor sesampasta (tahin) zijn:

 • 180 gram sesamzaadjes
 • 100 tot 200ml (olijf) olie
 • Zeezout
 • Citroensap (optioneel)

Ook kan je sesamzaad door alledaagse maaltijden verwerken, zoals bijvoorbeeld gekookte rijst of mengen met je salade.

Risico’s

Volgens verschillende rapporten is een sesam allergie de negende meest voorkomende voedselallergie, in westerse landen.

Als gevolg daarvan kunnen mensen in contact komen met sesam zonder het te beseffen. Non-food producten die sesam kunnen bevatten zijn onder andere supplementen, medicijnen en cosmetica.

Een sesamallergie kan een ernstige allergische reactie veroorzaken, die levensbedreigend kan zijn. Iemand heeft onmiddellijk medische hulp nodig als hij of zij symptomen heeft van een ernstige allergische reactie, die kunnen bestaan uit

 • gezwollen keel
 • piepende ademhaling
 • een beklemmend gevoel op de borst
 • moeilijk ademen
 • hoesten
 • duizelig gevoel
 • blozende huid
 • zwelling
 • huiduitslag
 • misselijkheid
 • braken
 • diarree
 • een gevoel van angst

Sesam staat momenteel echter niet op de lijst van betrouwbare bronnen van belangrijke voedselallergenen van de Food and Drug Administration (FDA), wat betekent dat fabrikanten het niet als allergeen op de etiketten van hun producten hoeven te vermelden.

Als mensen denken dat ze een allergie voor sesam hebben, moeten ze een arts of allergoloog bezoeken voor een huidpriktest. Die laat zien hoe antilichamen reageren op potentiële allergieën.

Geef een reactie