Is een Tosti Gezond? [de geheimen uitgelegd]

Is een tosti gezond? Je weet wel: die boterham met kaas in een tosti ijzer of een pan, en na enkele minuten heb je een lekkere tosti met gesmolten kaas. Wij Nederlanders vinden het lekkerder en makkelijker dan gewone sneetjes brood kaas.

Hoewel het dezelfde ingrediënten bevat, is de vraag of een tosti net zo gezond is als een gewoon broodje kaas?

Wat is een tosti?

Een klassieke tosti bestaat uit twee sneetjes brood gevuld met beleg (meestal met ham en kaas), die in een tosti ijzer wordt getoast. Door het brood te grillen krijgt het z’n knapperige korst en gevuld met gesmolten kaas.

Wat zit er in een tosti?

Een tosti bevat twee witte boterhammen vaak met een plakje kaas, het beleg of recept kan per streek of land verschillen. Andere ingrediënten die worden gebruikt om voor een tosti maken zijn: ham, worst, roomkaas, kipfilet, tomaten.

De meeste gezonde tosti’s vervangen wit brood door volkoren brood, om een gezonde tosti te maken.

Gezond Afslanken?

  • 40 makkelijk & gezonde recepten
  • Zonder te sporten of honger te lijden
  • Al meer dan 150.000 keer verkocht!

Is een tosti gezond?

In principe is een tosti net zo gezond als boterham met een plak kaas. Als het brood met dezelfde ingrediënten in het tostiapparaat stopt veranderd er niks extra aan de voedingswaarden en maakt het dus niet ongezonder dan een gewone snee brood met kaas.

Om een gezonde tosti te maken kan je andere ingrediënten gebruiken, vervang bijvoorbeeld wit- door volkorenbrood of vervang een plak ham door kipfilet.

Voedingswaarde van een Tosti

In de onderstaande tabel vind je alle voedingswaarden zoals, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels die in een tosti zit.

Voedingswaarden in Tosti (2 boterhammen a 95 gram)Hoeveelheid
Energie239 kcal
Vet9,2 g
– waarvan verzadigd4,4 g
Koolhydraten26,2 g
– waarvan suikers1,2 g
Vezels1,3 g
Eiwit12,1 g
Zout1,3 g
Hoeveelheid voedingswaardes in 95 g tosti

Hoeveel calorieën zit in een tosti?

Een tosti van 2 sneetjes brood (95 gram) bevat 239 calorieën, waarvan 26,2 gram koolhydraten. 1,2 g suikers, 12,1 gram eiwit en 1,3 gram zout.

Hoeveel calorieën in een tosti zitten heeft te maken met het brood, ham en kaas die je gebruikt.

Een snee (32 g) witbrood bevat gemiddeld 87 kcal, een snee bruinbrood 77 kcal, een snee volkorenbrood 77 kcal en een snee meergranenbrood 76 kcal. Het aantal calorieën die een broodmaaltijd bevat, hangt zeer sterk af van je belegkeuze.

Wat is beter tosti of broodje kaas?

Een broodje kaas geeft je langer een voldaan gewoon dan de meeste tosti’s. Dit komt doordat het grillen van het brood een tosti makkelijker verwerkt wordt in je lichaam. Waardoor je sneller honger krijgt.

Dit zorgt ervoor dat je een vaak een extra tosti maakt, omdat je een minder verzadigd gevoel hebt. Als je gezond en snel wilt afvallen is het juist de bedoeling dat je minder calorieën binnen krijgt en producten eet wat zorgt dat je een voldaan gevoel hebt.

Normale boterham met kaas en sla plus tomaat
Normale boterham met kaas

Tosti en sausjes

De sauzen die je eet kunnen je tosti ongezond maken, het is daarom verstandig om zelf een sausje te maken of je tosti’s met smakelijk beleg te vullen, zodat je geen saus nodig hebt. Als je dit alles doet, kan je voortaan op een normale manier een gezonde tosti gaan eten.

Wil jij een gezonde tosti eten, heb je dus helemaal geen saus nodig.

Laten we voor het beeld eens de voedingswaarden van verschillende sausjes erbij pakken, om een goed beeld te krijgen. Daaruit kunnen we concluderen dat bijvoorbeeld ketchup 10x minder calorieën bevat dan mayonaise. Echter: in ketchup zit aanzienlijk meer suiker. Wil je minder calorieën innemen, dan kies je voor ketchup. Ga je voor een mindere hoeveelheid suiker, dan kies je in dit geval voor mayonaise.

1 eetlepel, (+/-20 gram) bevat:MayonaiseCurryKetchupKnoflook
Energie133 kcal22 kcal13 kcal49 kcal
Vet14,3 g0,1 g0 g4,2 g
Waarvan verzadigd1,7 g0 g0 g0,4 g
Koolhydraten0,7 g5,1 g3 g2,7 g
Waarvan suikers0,7 g4,3 g2,4 g1,6 g
Vezels0 g0,3 g0,1 g0 g
Eiwit0,2 g0,1 g0,2 g0,2 g
Zout0,2 g0,3 g0,3 g0,3 g
Voedingswaarden van gangbare sausjes voor bij een tosti

Tosti met Boter of Margarine?

Een ingrediënt die vaak word toegevoegd als je een tosti bereid in de grill of pan is boter. Wat er al gauw voor zorgt dat je meer calorieën en vetten binnen krijgt.

Het is niet nodig om boter te gebruiken, gelukkig zijn er gezondere alternatieven die je kan gebruiken tijdens het bereiden van je tosti.

Het belangrijkste verschil tussen boter en margarine is dat roomboter gemaakt is van melk en margarine van plantaardige olie. Daardoor bevat boter voornamelijk verzadigd vet, terwijl margarine juist vooral uit onverzadigde vetten bestaat.

Hoeveel vet voeg je toe als je één van deze boter soorten gebruikt op je tosti?

  • 15 Gram boter bevat: 111 kcal en 12 g vet, waarvan 8 verzadigd.

  • 15 Gram margarine bevat: 108 kcal en 12 g vet, waarvan 2,3 verzadigd.

  • 15 Gram halvarine bevat: 55 kcal en 6 g vet, waarvan 1,5 verzadigd.

Tosti uit de pan, gebakken met boter
Tosti uit de pan, gebakken met boter

Tosti’s en afvallen

Gezonde tosti’s passen prima als tussendoortje in een dieet, mits je voedzaam brood en beleg gebruikt.

Als je een dieet volgt waar je een beperkte innamen van calorieën hebt kan je variëren met de producten waarmee je een gezonde tosti wilt maken.

En een kleine tip als je wilt afvallen, laat de saus lekker weg.

Is een Tosti gezond?

Een tosti op zichzelf is niet ongezond, wat tosti’s ongezond kan maken is de saus en de boter die erbij wordt gebruikt. En niet geheel onbelangrijk: Zorg dat je je tosti niet laat verbranden. De aangebrande stukjes zijn niet goed voor jouw gezondheid.

Wil je gezonde tosti’s maken gebruik dan bruin brood, geen vette kaas of boter en gebruik kip in plaats van ham. Mocht je echt trek hebben, eet dan een gewone boterham.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt gehad om gezonde tosti’s te maken, en wat voor tosti je ook gaat eten. Eetsmakelijk.

Gezond afslanken?

Begin een nieuw leven en wacht niet te lang!

Geef een reactie