Hoe cellulitis te behandelen: feiten en mythen

Het dragen van echt korte rokjes kan een bevrijdende ervaring zijn voor de moderne vrouw, mits er geen cellulitislijnen zichtbaar zijn. Dit is misschien wel een van de grootste bronnen van frustratie voor vrouwen over de hele wereld. En hoewel er crèmes en chirurgische ingrepen zijn die beloven deze vervelende lijnen te verwijderen, is er nog steeds geen zekere manier om ze allemaal te verwijderen.

Wat is cellulitis?

Cellulitis is de benaming voor vetweefsel waarin banden van bindweefsel zitten. Deze weefsels komen vooral voor in bepaalde delen van het lichaam, zoals de dijen, buikstreek en billen bij vrouwen. Bij mannen komt cellulitis voor in de hals en buik. De cellulitis kan vaak witter of enkele tinten lichter zijn dan de huidskleur.

Normaal gesproken ontstaan er gladde lagen bij een goede doorbloeding. Maar als vocht, opgeslagen vetten en chemische gifstoffen niet worden weggespoeld en in de huid worden opgesloten, verharden en verdikken de weefsels, waardoor er oneffenheden in de huid ontstaan.

Hoewel in principe alle mensen dezelfde gladde cellulitislagen hebben, is het uiterlijk van cellulitis afhankelijk van verschillende factoren, zoals genetica, levensstijl en het gewicht van de persoon. Deze factoren spelen allemaal een rol bij de vorming van cellulitis.

Verschillende soorten cellulitis

Er bestaan diverse typen cellulitis. Eén type komt voor in de spieren van actieve vrouwen, zoals dansers en hardlopers. Harde of vaste cellulitis is lastig te verwijderen omdat deze direct aan de spieren vastzit. Zachte cellulitis daarentegen is veel zichtbaarder en kan zelfs van het lichaam afzakken. Hoewel het voorkomt in grote spiergebieden, is het echter gemakkelijk te verwijderen.

Helaas zijn vrouwen vaak slachtoffer van cellulitisproblemen. Het probleem kan al op jonge leeftijd, zelfs op veertienjarige leeftijd, beginnen en naarmate ze ouder worden, worden de aangetaste gebieden groter. Vrouwen die anticonceptiepillen slikken en vrouwen die net bevallen zijn, zijn ook vatbaarder voor cellulitis. Bovendien kunnen mensen die verwondingen hebben opgelopen ook cellulitis ontwikkelen.

Behandelingsprocedures

Er zijn cellulitis crèmes verkrijgbaar op de markt die bewezen effectief zijn in het voorkomen van het verschijnen van cellulitis, maar ze kunnen de weefsels niet volledig uitroeien. Crèmes die alfahydroxylzuren bevatten, verwijderen de cellulitis niet echt, maar verbeteren de elasticiteit van de huid, waardoor de cellulitis minder opvalt.

Lichaamsbeweging

Zonder twijfel is lichaamsbeweging en een gebalanceerd dieet nog steeds de meest effectieve manier om cellulitis te bestrijden. Zowel vrouwen als mannen zouden er daarnaast goed aan doen om tijd vrij te maken voor ontspanning en een bezoek aan kuuroorden om zichzelf te laten verwennen.

Ontgiftende voeding

Het is belangrijk om een voedingspatroon te volgen dat ontgiftend werkt. Dit houdt in dat er veel fruit en groenten gegeten worden, samen met volkoren voedsel. Het is verstandig om koffie en frisdranken te vermijden. Daarnaast beweren sommige experts dat gekruid voedsel ook bijdraagt aan het ontstaan van cellulitis, maar dit is nog niet wetenschappelijk bewezen. Roken en alcohol drinken moeten eveneens worden vermeden, omdat deze bijdragen aan de opbouw van gifstoffen in het lichaam.

Hoewel een vetarm dieet niet noodzakelijk is, raden sommige deskundigen aan om de inname van vet voedsel te verminderen, omdat dit moeilijker te verteren en af te voeren is. Vetten kunnen tevens bijdragen aan de vergroting van de omvang van cellulitis.

Watertherapie

Watertherapie is ook effectief om cellulitis minder zichtbaar te maken, omdat het gifstoffen uit het lichaam wegspoelt en vet verwijdert. Daarnaast helpt het ook bij een goede spijsvertering en bloedcirculatie.

water therapie

Cellulitis is omgeven door mythen.

Helaas zijn er veel misvattingen over cellulitis die ervoor zorgen dat mensen wanhopig op zoek zijn naar manieren om er vanaf te komen. Hieronder worden vier van de meest voorkomende mythen over cellulitis ontkracht.

Mythe 1: Frisdrank veroorzaakt cellulitis

Er werd ooit gedacht dat frisdrank cellulitis zou veroorzaken vanwege het natriumgehalte. Deze theorie is echter onjuist. Cellulitis is een vorm van vet dat vastzit in het bindweefsel onder de huid en heeft niets te maken met natrium.

Mythe 2: Alleen mensen ouder dan 40 jaar krijgen cellulitis

Hoewel cellulitis meer opvalt bij oudere mensen vanwege de natuurlijke afname van de dikte van de huid, kan cellulitis op elke leeftijd voorkomen.

Mythe 3: Cellulitis komt alleen voor op de dijen en billen

Hoewel de meest opvallende gebieden voor cellulitis de dijen en billen zijn, kan het ook voorkomen op andere delen van het lichaam, zoals de armen, nek en buik.

Mythe 4: Alleen mensen met overgewicht krijgen cellulitis

Dit is een verwoestende mythe voor mensen die niet te zwaar zijn. Iedereen heeft vetcellen, zelfs magere mensen, dus ook zij zijn vatbaar voor cellulitis.

Het belang van het kennen van de feiten over cellulitis

Het is belangrijk om de mythes over cellulitis te ontkrachten, omdat sommige van deze mythen worden gebruikt om producten te verkopen die beweren cellulitis te voorkomen of te genezen. Door de feiten te kennen, kunnen mensen beter begrijpen wat cellulitis is en hoe ze ermee om kunnen gaan. Het is mogelijk om de verschijning van cellulitis te verminderen met verschillende behandelingen, zoals massage, lasertherapie en crèmes, maar het is belangrijk om te begrijpen dat cellulitis een natuurlijk onderdeel is van de vetcellen in ons lichaam en niet volledig kan worden geëlimineerd.

Geef een reactie