Afvallen lukt niet door eetbuien 

De kracht van afvallen zit hem in de juiste en voldoende dosering calorieën en voedingsstoffen binnen krijgen aan de ene zijde en meer verbranden dan je uiteindelijk tot je hebt genomen. Bij de ene persoon gaat dat makkelijker dan bij de ander en het is ook per persoon verschillend waar de juiste inname ligt ten opzichte van het verbranden. Het is een veel gehoorde klacht dat je de eerste weken veel en snel afvalt en je daarna eigenlijk stil hangt of een jojo-effect krijgt. Dit komt doordat je in de eerste weken ook vocht verliest en als je het overtollige vocht kwijt bent zal je merken dat het effectief verliezen van vet langer duurt. Eetbuiten is een andere reden dat afvallen niet lukt, want hierdoor krijg je meer energie binnen dat je bijvoorbeeld verbruikt.

Redenen waarom afvallen in zijn algemeenheid niet lukt

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn waarom afvallen niet of niet meer lukt. Die kunnen zowel op het persoonlijke vlak liggen als op medisch vlak. Als je overgewicht hebt of er is je om een andere reden aangeraden om af te vallen, dan is het goed om te zien waar de oorzaak ligt. Zonder de oorzaak aan te pakken kun je vaak moeilijker of niet afvallen en in het ergste geval werkt het zelfs averechts en kom je aan.

Onbewust kun je je eetgewoontes alweer opgepakt hebben of je hebt eetbuiten

Het kan zo zijn dat je streng bent begonnen met diëten en afvallen, maar het stagneert ineens. Het is goed om te kijken naar je voedselinname en hier niet een schatting van te maken maar het ook daadwerkelijk te wegen.

Hou een logboek bij van wat je per dag eet en hoeveel calorieën en koolhydraten daarin zitten. Vergeet hierbij ook niet je drinken mee te nemen als dat iets anders is dan een gewoon glas water. Door inzicht te creëren in je eetgewoontes kun je zien of je nog zorgt voor een inname aan calorieën die onder je verbrandingshoeveelheid zit.

Je beweegt te weinig of minder

Het kan ook zo zijn dat je begonnen bent met fanatiek bewegen, zoals dagelijks minimaal een half uur lopen. Ongemerkt verbrandt je met wandelen best een hoop energie als je dat elke dag consequent doet. Als je nu niet meer dagelijks maar 3 keer per week nog dat half uurtje loopt dan beweeg je minder en kan het zijn dat de inname van je calorieën te hoog ligt voor de hoeveelheid die je verbruikt.

Op die manier val je minder of zelfs niet af en is eenvoudig op te lossen door weer wat meer te bewegen. Hou er wel rekening mee dat bij intensieve trainingen je ook spiermassa opbouwt en je daardoor op de weegschaal minder lijkt af te vallen, maar wél gezonder in je lijf gaat zitten omdat het vet verminderd en spieren opbouwt.

voorelen van wandelen
Wandelen

Energiedranken en sappen zijn niet per se gezond

Al zou je denken dat gezonde fruitsappen of energiedranken kunnen bijdragen aan een gezond dieet, dat is helaas niet altijd het geval. Je krijgt namelijk bij beiden ongemerkt veel suikers en daarmee dus ook calorieën binnen. Je kunt het beste water, thee of koffie zonder suiker drinken om voldoende vocht binnen te krijgen zonder ook veel calorieën mee te nemen.

Ter vergelijking kun je zeggen dat één glas fruitsmoothie van ongeveer 250 milliliter al snel 7 tot 8 suikerklontjes bevatten. Hiermee krijg je natuurlijk wel een aantal vitaminen en mineralen binnen en het is ook niet gezegd dat je ze nooit moet nemen. Maar hou er rekening mee dat je ongemerkt direct al een hoop voedingswaarden binnen krijgt die je juist wil beperken.

Een medische oorzaak kan ook

Als je bovenstaande redenen al hebt kunnen afstrepen van je lijstje waarom afvallen niet lukt, dan kun je ook een medische oorzaak hebben. Een van de mogelijkheden is dat je medicatie gebruikt die zorgt voor gewichtstoename, dit is vaak met medicijnen die op de hormoonhuishouding werkt het geval.

Denk bijvoorbeeld aan antidepressiva en corticosteroïden. Als je het vermoeden hebt dat er een medische oorzaak is, omdat je bijvoorbeeld bepaalde medicatie gebruikt, neem dan contact op met je huisarts of specialist om te kijken of dit de oorzaak kan zijn en hoe je hiermee om kan gaan vanuit medisch oogpunt.

Antidepressiva
Antidepressiva

Wat zijn eetbuien en waar komen ze vandaan?

Eetbuien kunnen een negatief effect hebben op je leven, zowel fysiek als mentaal. Een van de nadelen van eetbuien is het gewicht dat je aankomt en vaak niet of weer moeilijk kwijtraakt.

Als je bezig bent om af te vallen en je hebt regelmatig eetbuien dan zal het lastig worden om voldoende af te vallen. Als er gesproken wordt over eetbuiten dan gaat het echt om een moment waarop je een overdreven grote behoefte hebt aan eten.

Objectieve en subjectieve eetbuien

Er zijn objectieve eetbuien en subjectieve eetbuien te onderscheiden. Als je een periode hebt van ongeveer 2 uur, oftewel een korte periode, waarin je overdreven veel voedsel eet dan gaat het over een objectieve eetbui en kun je tot wel 10.000 kCal tot je nemen, terwijl je er maar ongeveer 2.000 kCal per dag nodig hebt.

Je spreekt over subjectieve eetbui als je gegeten hebt vanuit je gevoel en waar je je niet goed bij voelt. Het gaat er dan niet om hoeveel calorieën je binnen krijgt, maar puur om het gevoelsmatige aspect van de bui en dan met name het negatieve gevoel achteraf. Je kunt je boos voelen, schuldig of zelfs schamen na zo’n gevoelsmatige eetbui.

Waar komen eetbuien vandaan?

Eigenlijk is het ontstaan van de eetbui ook direct de sleutel tot de oplossing. Als er sprake is van grote honger, bijvoorbeeld omdat je intensief gesport hebt en daardoor twee borden pasta eet of omdat je gewoon ontzettend weinig hebt gegeten, dan is het geen groot probleem.

Je kunt ervoor kiezen in dat geval om meer voedsel te eten die verzadiging biedt. Je vindt hiervoor goede tips in de afvalbijbel die op de website geplaatst is. Daarin is rekening gehouden met voldoende verzadiging na een maaltijd zodat het hongergevoel langer weg blijft.

Een andere mogelijkheid is dat er sprake is van een psychologische oorzaak voor een eetbui en dat is een lastiger op te lossen probleem. Je moet namelijk je gevoelens herkennen, analyseren en vervolgens een ander patroon proberen te vinden. Door veel te eten probeer je namelijk het psychologische probleem op te lossen of juist te ontwijken, maar dit neemt het probleem niet weg.

Honger na sporten
Honger na sporten

Hoe voorkom je dat je eetbuien krijgt?

Om controle te krijgen over je eetbuiten moet je controle krijgen over zowel je lichaam als geest. Het is in eerste instantie belangrijk om inzicht te krijgen waar jouw eetbuiten vandaan komen waarna je kan zoeken hoe je de eetbuien kan voorkomen. De oplossing is voor iedereen anders, maar hieronder vind je een aantal handige tips die je kunt proberen om meer grip te krijgen op het afvallen als het niet meer lukt door eetbuien.

Ga op zoek naar professionele hulp

Als je jezelf niet onder controle hebt tijdens de eetbuien en uit emotie gaat eten, is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Spreek bijvoorbeeld bij je huisarts af dat je hulp zoekt voor je eetbuien en hij of zij kan je doorverwijzen naar de juiste professional. Het is absoluut geen teken van zwakte, maar juist een teken van moed en wilskracht. Er zijn speciale voedingspsychologen die je kunnen helpen om van je eetbuien af te komen.

Stop met de afvalpogingen

Soms is even gas terugnemen geen verkeerde stap in het proces van afvallen en al helemaal als je eetbuien hebt. Zeker als je hebt opgemerkt dat de eetbuien zijn ontstaan tijdens de afvalpoging(en).

Want uiteindelijk gaat een verstoord eetpatroon en een gevoel van schuld je niet helpen met afvallen en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Vaak heb je de gedachte dat als je een bepaald aantal kilo kwijt bent je je ineens goed gaat voelen, maar dat is vaak niet het geval. Als je goed in je vel zit is afvallen vele malen makkelijker en hou vooral ook realistische doelen voor ogen. Een goed mentaal balans helpt je eetbuien te voorkomen en helpt je dus ook af te vallen.

Probeer stress te verminderen

We hebben allemaal stress in ons leven en soms heb je er meer last van dan anders. Maar stress houdt eigenlijk altijd het proces van afvallen tegen en kan juist eetbuien triggeren. Het geeft namelijk onrust en zorgt voor weinig regelmaat, waardoor het eten erbij in schiet en je makkelijker eetbuien krijgt of juist helemaal niet eet.

Je hebt niet altijd invloed op de stressfactoren zelf omdat die vaak buiten je eigen macht liggen, maar je kunt wel proberen om zo veel als mogelijk er omheen te ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan yoga-sessies, mindfulness of eenvoudig een warm bad of een warme douche.

Ontspan
Ontspan

Verdiep in je in mindfulness

Mindfulness is niet alleen goed voor ontspannen tijdens een stressvolle periode, maar zorgt er ook voor dat je meer bewust wordt van je gevoel en je behoeftes. Op die manier kun je jezelf een ander patroon aan leren om te reageren op prikkels en dus ook bijvoorbeeld op eetbuien. Als je een eetbui voelt opkomen kun je bijvoorbeeld afleiding zoeken of een gezond alternatief bedenken als hij niet te controleren is.

Hou er wel rekening mee dat je mindfulness niet in één dag of één week beheerst en dat het een proces is om bewust ter worden van jezelf en van je gedachtes. Het is dus een langdurig proces dat je kunt blijven ontwikkelen.

Verzet je gedachtes en leid jezelf af

Als je toch een eetbui voelt opkomen kun je met jezelf afspreken dat je eerst kijkt en analyseert wat de reden is van de eetbui. Moet je iets eten omdat je eigenlijk te weinig hebt gegeten of wil je eten vanuit je gevoel en emotie? Als je echt te weinig hebt gegeten, kies dan voor een gezond tussendoortje zoals zoet fruit bijvoorbeeld en ga vervolgens iets doen wat je afleidt.

Heb je een eetbui omdat het vanuit je gevoel komt? Draai de handelingen dan om. Ga eerst op zoek naar afleiding en neem erna iets te eten. Neem een warme douche, ga een rondje lopen en neem daarna iets te eten. Je zal merken dat je gevoel veranderd is door de afleiding en je daardoor andere trek hebt of misschien je eetbui wel helemaal verdwenen is.

Blijf relativeren

Het is makkelijk om jezelf allemaal verboden op te leggen, maar wat niet mag blijft altijd aantrekkelijk. Op die manier creëer je eigenlijk alleen maar meer stress rondom alles wat met eten te maken heeft, terwijl die stress eraf halen juist beter kan werken. Als je zin hebt in dat stukje taart of die chips is dat helemaal niet per se slecht, zolang het maar in verhouding is en je verder gezond en voldoende voedsel tot je neemt. We zijn namelijk geen robots, we zijn mensen en daar hoort ook af en toe ongezond voedsel bij.

Gezond afslanken?

Begin een nieuw leven en wacht niet te lang!

Geef een reactie